ГолосUA
08:42 18/05/2010

Верховна Рада ухвалила закон щодо запобігання відмиванню доходів

Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про запобігання та протидію запобіганню (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" (нова редакція) з пропозиціями Президента України від 08.12.2009.

За цей законопроект проголосувало 356 народних депутатів. />  

Закон спрямований на захист прав та законних інтересів громадян, суспільства і держави шляхом визначення правового механізму протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та забезпечення формування загальнодержавної багатоджерельної аналітичної інформації, що дає змогу правоохоронним органам України та іноземних держав виявляти, перевіряти і розслідувати злочини, пов´язані з відмиванням коштів та іншими незаконними фінансовими операціями.

Передбачено, що дія закону поширюватиметься на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, а також юридичних осіб, їх філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, що забезпечують проведення фінансових операцій на території України, а також поза її межами відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов´язковість яких надана парламентом.

Згідно із документом, до легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, належать будь-які дії, пов´язані з коштами (власністю), одержаними (здобутими) внаслідок вчинення злочину, спрямовані на приховування джерел походження зазначених коштів (власності) чи сприяння особі, яка є співучасником у вчиненні злочину, що є джерелом походження зазначених коштів (власності).

Закон містить також положення про міжнародне співробітництво у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Зокрема, передбачено, що доходи, одержані злочинним шляхом, що були конфісковані у зв´язку з провадженням у справі про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму та підлягають поверненню в Україну або в іноземну державу, спрямовуються відповідно до міжнародного договору України з цією державою щодо розподілу конфіскованих активів чи доходів від розміщення цих активів. Кошти, одержані Україною за таким міжнародним договором, зараховуються до спеціального фонду державного бюджету України, якщо інше не встановлено законом.

 

Читайте также по теме