ГолосUA
10:42 09/07/2010

Верховна Рада збільшила строк повноважень голови Нацбанку з 5 до 7 років

Верховна Рада України ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України”.

За це рішення проголосували 256 депутатів із 430 зареєстрованих в залі, передав кореспондент ГолосUA.

Зокрема, законом шляхом внесення змін уточнюється правовий статус НБУ. До принципових новел закону можна віднести: уточнення термінологічного апарату; конкретизацію повноважень ради Нацбанку та встановлення вимог і обмежень щодо членства у ній; уточнення вимог та обмежень до членів правління НБУ, умов та порядку прийняття ним рішень. Зокрема, збільшений строк повноважень голови НБУ з 5 до 7 років для уникнення співпадання зі строком повноважень ВР та Президента України.

Збільшена до 6 осіб кількість заступників голови Нацбанку, які входять за посадою до складу правління НБУ. Крім того, встановлений чисельний склад правління НБУ у кількості 11 осіб.

Законом також внесені зміни до закону "Про банки і банківську діяльність", зокрема, в частині заборони бути керівниками банку особам, які займали посади голови НБУ, його заступників, членів ради НБУ та правління НБУ, якщо з дня припинення їх повноважень не минув один рік.

Щодо заборони надання кредитів державі передбачено, що Нацбанку забороняється надавати кредити в національній та іноземній валюті, як прямо, так і опосередковано через державну установу, іншу юридичну особу, що перебуває у державній власності, на фінансування витрат державного бюджету. />  

Читайте также по теме