ГолосUA
12:34 26/07/2010

Ветеринарні служби України та ЄС хочуть разом боротися зі сказом

Ветеринарні служби України та Європейського Союзу розглядають можливість створення уздовж українського кордону в прикордонних з ЄС регіонах буферної зони для спільної боротьби зі сказом тварин.

"На сьогоднішній день Держкомветмедицини отримав принципову згоду європейської сторони на створення буферної зони проти сказу уздовж кордону з країнами-членами ЄС на території України за рахунок коштів ЄС", — йдеться в повідомленні прес-служби Державного комітету ветеринарної медицини України.

Як очікується, заходи щодо створення буферної зони будуть початі вже восени цього року.

У Держкомветмедицини вважають епізоотичну ситуацію країні по захворюванню тварин на сказ складною. Так, з початку цього року в Україні зареєстровано 883 неблагополучних по цьому захворюванню пункту, що на 551 пункт більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Як наголошується в повідомленні, у зв’язку з тим, що основним джерелом сказу в дикій природі є червона лисиця, в Україні вже третій рік поспіль проводиться пероральна імунізація диких тварин. Однак з початку цього року, через недостатнє фінансування пероральна імунізація проведена тільки на території двох областей — Донецької та Луганської.

Крім того, в повідомленні йдеться про те, що українські ветеринари стурбовані ситуацією з африканською чумою свиней в Російській Федерації. За даними Держкомветмедицини України, за шість місяців цього року в Росії виявлено 30 неблагополучних пунктів по цьому захворюванню. Як наголошується в заяві, з метою недопущення занесення вірусу на територію України вжито низку заходів, зокрема, затверджено план дій при виникненні захворювання, у якому похвилинно розписані дії Державної служби ветмедицини, посилено державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за відповідними профілактичними заходами, забезпечено постійну присутність представників Держкомветмедицини і управління ветеринарної міліції з проведення карантинних ветеринарних заходів при МВС України в зонах можливого спалаху захворювання.

Згідно з повідомленням, 26 липня починається візит в Україну експертів ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація Організації Об’єднаних Націй) для оцінки заходів, проведених українською державною службою ветмедицини з метою недопущення виникнення африканської чуми свиней, і можливого початку спільного проекту з метою надання Україні технічної допомоги. У серпні також очікується аналогічний візит представників Євросоюзу.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна.

 

Читайте также по теме