ГолосUA
10:57 30/08/2009

Від Тимошенко вимагають припинити нищення «Рівнеазоту»

Президія Рівненської обласної організації політичної партії "Наша Україна" звернулася до керівництва держави з відкритим листом щодо ситуації, що склалася на ВАТ "Рівнеазот".

У заяві, зазначено, що знищення великого бюджетоутворюючого хімічного підприємства загрожує нормальній життєдіяльності 250-тисячного міста та всієї Рівненської області.

"Упродовж весни-літа цього року українські хіміки отримували газ на свої виробничі потреби за ціною у чотири рази вищою, ніж їх конкуренти в Росії, та удвічі вищою, ніж аналогічні підприємства у Німеччині. Зрозуміло, що нормально функціонувати вони у таких умовах не могли. Український ринок хімдобрив було свідомо віддано на поталу російським виробникам", — зазначено в заяві.

"Однак 14 серпня 2009 року було ухвалено постанову НКРЕ, якою затвердили граничний рівень ціни на природний газ для ВАТ "ДніпроАЗОТ", ВАТ "Концерн Стирол", ВАТ "Одеський припортовий завод", ВАТ "Азот" та ЗАТ "Сєвєродонецьке об’єднання Азот" без урахування податку на додану вартість, збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу за регульованим тарифом на рівні 1584,40 грн. за 1000 м3.

Ціна хай і висока, але така, за якої хімічні підприємства здатні функціонувати. Проблема лише у тому, що у згаданому переліку ВАТ “Рівнеазот” (єдине з усіх виробників азотних добрив в Україні) відсутнє, і приречене на згортання виробництва", — йдеться у заяві.

Президія Рівненської "Нашої України" підкреслює: До 30% міського бюджету Рівного формується за рахунок надходжень від ВАТ “Рівнеазот”. "Зупинка цього заводу означатиме автоматичний бюджетний колапс міста, а значить, і зупинку виплат учителям, медикам, працівникам культури і спорту, зупинку усіх проектів та соціальних програм, різко скоротить надходження у пенсійний фонд при одномоментному різкому зростанні виплат по безробіттю. Таке різке зубожіння раніше цілком платоспроможного населення означатиме й неминуче закриття десятків (якщо не сотень) підприємств сфери торгівлі, послуг, громадського харчування та дозвілля".

Враховуючи вищевикладене, президія Рівненської "Нашої України" вимагає припинити нищення ВАТ “Рівнеазот”, створити незалежну урядову та парламентську комісії для вивчення усіх аспектів приватизації ВАТ “Рівнеазот” та розгляду доцільності його націоналізації (реприватизації).

За матеріалами ZAXID.NET

 

Читайте также по теме