Від України є два реальних претенденти на включення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — експерт

 

На опіку ЮНЕСКО від України нині претендують 15 об’єктів культурної спадщини України, але лише 2 об’єкти – відповідають вимогам ЮНЕСКО і мають повний пакет відповідної документації, які дають реальні шанси потрапити цим об’єктам до основного списку ЮНЕСКО.

/> Про це повідомили у Державній службі з питань національної культурної спадщини. 

Зокрема, директор Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень Олена Сердюк зазначила, що в Україні на сьогоднішній день є два головних номінанти на внесення їх до основного списку, по яких працюють моніторингові комісії ЮНЕСКО. „Це резиденція митрополитів Буковини, відома для мешканців Чернівців як комплекс Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича і транскордонний проект, спільний для України та Польщі, – дерев’яні церкви українських та польських Карпат (8 церков по український бік кордону і 8 – по польський), інші 13 об’єктів вимогам ЮНЕСКО поки що не відповідають”, — розповіла О. Сердюк.

Фахівці культуроохоронної сфери наголошують, що внесення об’єкта історико-культурної спадщини до основного списку ЮНЕСКО фактично гарантує йому належне збереження, яке держава часто неспроможна забезпечити. Наразі, до основного Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО від України входять чотири об’єкти : єдиний комплекс, до якого належить Собор Святої Софії, з прилеглими монастирськими спорудами і Києво-Печерська Лавра, а також історичний центр Львова, геодезична дуга Струве та букові праліси Карпат.

Читайте также по теме