ГолосUA
14:40 02/10/2010

Видано перший в Україні посібник з безпеки дітей в Інтернеті

Вийшов друком перший в Україні науково обґрунтований посібник для батьків з безпеки дітей в Інтернеті, який має назву «Діти в Інтернеті: як навчити дітей безпеці у віртуальному світі».

Посібник був підготовлений компанією «Київстар» спільно з Інститутом психології ім. Костюка Академії педагогічних наук України, повідомила прес-служба компанії.

Посібник містить прості й ефективні правила і поради, які дозволять батькам забезпечити онлайн-безпеку їхньої дитини.

Упорядники посібника запевняють, що при запровадженні цих правил у повсякденному застосуванні, батькам буде легше знайти психологічно правильний підхід до дитини без обмеження її свободи та її особистісного прояву в он-лайні.

Рекомендації авторів посібника зводяться до декількох основних правил. Перш за все, батьки повинні підвищувати власну комп’ютерну та Інтернет-грамотність для того, аби разом із дитиною освоювати Інтернет і використовувати його можливості для освіти й розвитку дитини. Крім того, батькам радять забезпечити належний технічний захист комп’ютера, використовуючи антивіруси й програмне забезпечення батьківського контролю.

Для максимально ефективного й безпечного використання дитиною Інтернету експерти рекомендують користуватися переліком корисних і безпечних сайтів для дітей. Так званий «білий список» пізнавальних, цікавих і корисних для дітей ресурсів можна знайти на http://online-bezpeka.kyivstar.ua. Цей сайт за висновками експертів якнайкраще відповідає трьом основним критеріям: безпека, користь і контроль.

За рекомендаціями експертів, батьки також повинні навчити дітей виконувати 5 основних правил у своїй онлайн-поведінці: усвідомити важливість захисту своєї та чужої приватної інформації та не поширювати конфіденційну інформацію в мережі; поводитися в Інтернеті так само, як у реальному житті, зокрема, слідувати етичним нормам і правилам; не дуже довіряти незнайомим людям у Мережі; пам’ятати, що віртуальні покупки коштують реальних грошей; звертатися за порадою до батьків у будь-якій неоднозначній або незрозумілій ситуації, тощо.

Найближчим часом посібник отримають 5 тис. українських сімей. Їх будуть роздавати на батьківських зборах у школах волонтери, а в майбутньому електронну версію посібника обіцяє розмістити на своєму сайті Міністерство освіти та науки України , яке готове надати підтримку цьому проекту й сприяти його подальшому розвитку.

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме