ГолосUA
14:32 13/12/2009

Відчуження землі для суспільних потреб має перевірити КСУ — Мін’юст

Конституційність закону про відчуження земельних ділянок для суспільних потреб повинен перевірити Конституційний суд, а до моменту появи юридичного визначення поняття суспільної необхідності закон, який оперує цим поняттям, буде непридатним до застосування, заявила заступник міністра юстиції Валерія Лутковська.

«Гадаю, що з приводу цього закону все таки буде звернення до Конституційного суду, і тоді ми побачимо позицію органу, який може визначити конституційність того, що відбуватиметься із землею у разі суспільної необхідності. Якщо не буде такого звернення — ми отримаємо звернення до Європейського суду з прав людини», — заявила Валерія Лутковська.

При тому вона визнала, що на даний момент чітке визначення поняття суспільної необхідності в законодавстві відсутнє, що значно ускладнює можливість застосування закону, який на нього посилається.

«Я погоджуюся з тим, що визначення суспільної необхідності в законодавстві на сьогодні немає. У зв’язку з цим даний закон буде мертвим до того моменту, доки в законодавстві не з’явиться відповідне роз’яснення. Воно має бути дуже обмеженим і унікальним, щоб не порушувати прав людини», — заявила Валерія Лутковська.

Проте з твердженням про те, що закон у теперішньому вигляді не буде застосовуватися, не згодні правозахисники.

«Цей закон уже працює. І без нього до сьогодні вилучалися будинки для суспільних потреб, хоча їх ніде не визначено, — розповів «ДТ» виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Володимир Яворський.

«В нас є десятки справ, за якими місцеві органи влади вилучали в людей помешкання, передавали їх комерційним підприємствам, після чого там будувалися розважальні центри. Громаді з цього користі не було, але всі суди, включно з Верховним, трактували це як суспільні інтереси», — додав правозахисник.

Разом з тим, Яворський сумнівається, що хтось звернеться до Конституційного суду з приводу конституційності зазначеного закону, оскільки в ньому зацікавлені всі бізнес-структури.

Закон № 3682 «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» набрав чинності 17 листопада після подолання парламентом президентського вето. />  

За матеріалами "Дзеркала тижня"

 

Читайте также по теме