ГолосUA
08:14 19/08/2009

Відключення київських ТЕЦ позначиться на роботі всієї енергосистеми України

Відключення київських ТЕЦ несприятливо позначиться на роботі загальної енергосистеми України в цілому. Про це повідомило джерело в НЕК «Укренерго».

«Йдеться про кардинальну і різку зміну потоків розподілу електроенергії. Тепер її частина пішла в міські електромережі через підстанції «Укренерго». Ці підстанції, звичайно, будувалися із запасом експлуатаційного ресурсу, проте, враховуючи нетрадиційність схеми, можуть виникнути проблеми з їх роботою і обслуговуванням, а значить, можуть бути обмеження в постачаннях електроенергії споживачам… У Києві дуже нехороший графік енергоспоживання, що характеризується превалюванням побутового сектора, а також різкими добовими перепадами. В результаті загостриться проблема дефіциту маневрених генеруючих потужностей, яку доведеться вирішувати за рахунок додаткових запусків і зупинок в добовому режимі енергоблоків теплових вугільних електростанцій. Ефективність роботи ТЕС ще більш погіршає», — сказав експерт.

У самому «Київенерго» теж вважають, що нинішня ситуація характеризується ризиками.

«Із зупинкою найбільших ТЕЦ, які виробляли основну частину електроенергії для Києва, місто почало живитися із загальної енергосистеми країни. Проте в такому режимі Київ ніколи не працював, тому наслідки можуть бути найнепередбачуванішими. Дуже висока вірогідність збоїв в енергопостачанні, і навіть масових відключень, як це було в Москві», — повідомили в прес-службі АК «Київенерго», що експлуатує ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6.

Нагадаємо, 18 серпня, внаслідок примусового обмеження тиску газу компанією НАК «Нафтогаз України» в Києві був відключений останній водонагрівальний котел на теплоелектроцентралі ТЕЦ-5.

17 серпня з аналогічної причини припинила постачати гарячу воду в тепломережу ТЕЦ-6, енергоблоки якої були повністю зупинені вперше за всю історію експлуатації станції довжиною у чверть століття.

Станом на вечір 18 серпня в роботі залишався на мінімально допустимій потужності 65 МВт тільки один енергоблок ТЕЦ-5 при загальній встановленій потужності цієї станції 700 МВт. В результаті в Києві повністю припинені постачання гарячої води 8363 споживачам, включаючи 5922 житлових будинки, 208 лікарень і поліклінік, 323 дитсадки, 273 школи, 1637 відомств.

За матеріалами «proUA.com» /> .

 

Читайте также по теме