ГолосUA
10:25 10/04/2009

Відмінити мораторій на дострокове зняття депозитів у нинішніх умовах не можна — експерт

Відміняти мораторій на зняття банківських депозитів в жодному разі не можна, а якщо і зробити це, то треба дозволити банкам вимагати дострокового погашення кредитів.

Такий варіант нормальної діяльності банків запропонував сьогодні екс-керівник групи радників НБУ Віктор Лисицький в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

«Що таке банк? Це така установа, куди одні люди приносять свої гроші, а інші люди отримують за рахунок цих грошей кредити. І, якщо ми візьмемо і розглянемо баланси комерційних банків, то побачимо, що власний капітал банку складає приблизно 8-10%», — пояснив Лисицький. І додав, що на його думку, норму правомірності банків достроково вимагати погашення кредитів необхідно зафіксувати в Цивільному і Господарському кодексах України.

При цьому експерт підкреслив, що навіть якщо мораторій на зняття депозитів скасують, людям не варто зберігати гроші «вдома під матрацем», адже у банку все ж стабільніше. Також Віктор Лисицький зазначив, що постійному клієнтові банк завжди готовий надати допомогу, якщо йому буде терміново необхідний кредит, чого звичайним охочим до кредитів сьогодні «не світить».

Як повідомляв ГолосUA, 13 жовтня вступила в силу постанова Національного банку України, одним із пунктів якої було введення мораторію на дострокове зняття банківських депозитів. Термін дії цієї постанови закінчується 13 квітня, та наразі невідомо, чи продовжить її Нацбанк.

 

Читайте также по теме