ГолосUA
18:38 24/02/2010

Відмова поступитися місцем пенсіонерові або вагітній в транспорті може загрожувати штрафом

Верховна Рада України розгляне введення нових штрафів в громадському транспорті, зокрема за відмову поступитися місцем в транспорті літнім людям, інвалідам і вагітним.

Такі нововведення передбачає запропонований урядом законопроект про антикризові заходи у сфері житлово-комунального господарства №6081 від 17.02.2010, текст якого розміщений на сайті Верховної Ради.

Зокрема, в законопроекті Кабмін пропонує штрафувати на 5-20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ненадання в салоні автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв місць для сидіння особам літнього віку, пасажирам з дітьми до 10 років, вагітним жінкам і інвалідам. Наразі неоподатковуваний мінімум складає 17 грн. Таким чином, штраф складе від 85 до 340 грн.

Крім того, передбачається також штраф за перебування в салоні автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв з морозивом, в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, а також за куріння, прослуховування гучної музики і порушення вимог безпеки. Подібні порушення тягнуть накладення штрафу також від 5 до 20 неоподатковуваних мінімумів.

Викидання сміття й інших предметів з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв, Кабмін оцінив штрафом від 0,5 до 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Користування аварійним устаткуванням без крайньої на те потреби, приведення в дію системи екстреного гальмування і відкриття дверей, а також сигналізації екстреної зупинки — штраф від 5 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нарешті, відкриття дверей під час руху і навмисне перешкоджання їхньому відкриттю або закриттю на зупинках, окрім потреби в запобіганні нещасному випадку, — тягне накладення штрафу від п’яти до двадцяти неоподаткованих мінімумів.

За матеріалами: Фокус

 

Читайте также по теме