ГолосUA
12:12 06/06/2010

Відмова від НАТО — це прагматичний підхід — експерт

Заява Президента Віктора Януковича щодо того, що Україна не прагне в НАТО свідчить про прагматичний підхід.

Таку думку висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у коментарі кореспонденту ГолосUA.

"Це в будь-якому разі прагматичний підхід влади, — зазначив він. — До того ж, нам членство в Альянсі й не світило найближчим часом. Тому ми і не стукатимемося в закриті двері".

За словами експерта, така заява не дала можливості далі провокувати зайве заполітизовування зовнішньополітичного курсу України. "І НАТО, тим більше, не є панацеєю від всіх загроз нашій національній безпеці, — наголосив він.

В. Кулик зауважив, що нічого нового відносно політики з НАТО в комплексі не сталося. "Та річна цільова програма, яку реалізує Україна відносно НАТО, ті стандарти, які є в НАТО, механізми ухвалення рішень відносно Збройних Сил, реформування Ради безпеки по натівському зразку у нас відбуватимуться і далі, — підкреслив він. — Просто тепер ми не ставитимемо перед собою метою членство в НАТО".

Експерт додав, що позаблоковий статус України при збереженні високого рівня партнерства і співпраці з НАТО, і за умови розвитку симетричного вектора співпраці з Організацією договору про колективну безпеку дозволить Україні інтегруватися в обидва представництва безпеки – і європейське, і євразійське.

О. Черненко

 

Читайте также по теме
ГолосUA
13:18 01/10/2024

Йенс Столтенберг официально передал полномочия генерального секретаря Североатлантического альянса бывшему премьер-министру Нидерландов...