ГолосUA
05:12 05/07/2010

Відмовившись від НАТО, Україна може вступити в ЄС — Карасьов

Для України питання євроатлантичної інтеграції є доволі вагомим.

Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов у коментарі кореспонденту ГолосUA. />  

"Вступ до НАТО — це не стільки питання військової безпеки, не стільки питання оборонного сектору. Це питання як стати європейською країною," — наголосив він. З військово-політичної, політико — економічної, моральної, соціальної точки зору. Тому що євроатлантична інтеграція — це те, що робить Україну сучасною".
 

Експерт вважає, що прийняття парламентом закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" свідчить про те, що Україна переорієнтовується у цих питаннях з Заходу на Росію.
 

"Цей закон легалізує, легітимізує розворот української зовнішньої політики. Україна відмовляється від атлантизму як однієї з опор своєї зовнішньої політики протягом новітньої історії," — підкреслив експерт.
 

Однак він зазначив, що навіть відмова від НАТО не завадить нашій країні вступити в Євросоюз. "Україна може вступити в ЄС. Теоретично це можливо. Бо є країни , які не є членами Альянсу, але є членами ЄС. І навпаки, є країни, які не входять в ЄС, але є членами НАТО. Наприклад, Норвегія, Туреччина," — додав політолог.
 

Нагадаємо, що закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики України був прийнятий 1 липня близько 23.30.
Серед головних засад у документі значиться набуття членства у Європейському Союзі при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами СНД, а також з іншими державами світу. Натомість з законопроекту вилучено пункт про набуття Україною членства в НАТО.
 

О. Черненко
 

Читайте также по теме