ГолосUA
09:20 03/01/2011

Видобуток сланцевого газу в США є збитковим — «Газпром»

Видобуток сланцевого газу в США є збитковим, а «сланцева ейфорія» може завдати газовій галузі серйозних проблем, вважає офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.

«Якщо говорити про американський ринок, нині там складається парадоксальна ситуація. Ті кошти, які проінвестовані в будівництво регазифікаційних терміналів, практично заморожені. Їх завантаження не перевищує 15-20% в середньому по США. Ті продажі сланцевого газу, які зараз ідуть, за нашими оцінками, йдуть із збитками. Але компанії не можуть не продавати і не видобувати газ, бо потрібно повертати одержані кредити», — сказав він в ефірі телеканалу «РБК ТВ».

Купріянов зазначив, що, за оцінками «Газпрому», продаж сланцевого газу є збитковим.

«За нашими оцінками, так. Єдине, що є різні компанії і різні ділянки, але звітність цих компаній — одиниці показують чистий прибуток», — наводить РІА «Новини» його  відповідь на запитання: чи є збитковими постачання сланцевого газу?

При цьому Купріянов вважає, що в перспективі «сланцева революція» може принести проблеми для газової галузі в цілому.

«Насправді ця ейфорія «сланцевої революції» в США — вона може вийти боком для газової галузі, оскільки за таких умов нецікаво вкладати кошти, і якоїсь миті, коли попит в цілому в світі стане вищий, а видобуток не зростатиме потрібними темпами, загалом, можуть бути цілком серйозні проблеми», — вважає він.

За матеріалами: УНІАН 

 

Читайте также по теме