ГолосUA
10:00 05/12/2010

Видобуток сланцю в Україні поки що економічно невигідний — “Надра України”

 

Через відсутність комплексної переробки в НАК “Надра Україні” вимушені відкласти питання видобутку сланцевого газу на Кіровоградщині, однак до питання інвестування проекту обіцяють повернутися.

Про це в повідомив голова правління компанії НАК "Надра України" Едуард Ставицький інтерв'ю українському тижневику Дзеркало тижня.

Як розповів Е. Ставицький, за оцінкою експертів компанії Україна посідає одне з провідних місць у світі за потенційними запасами сланцевого газу. Власне, такий газ міститься в породі з дуже низькою пористістю — до 2% замість звичних 8—10%. “Потрібні спеціальні технології, які ми й вивчали в США”, — зазначив він.

За його словами, до України повинні приїхати американські фахівці. “Вони показували нам дані, що свідчать про те, що собівартість такого газу в США становить близько 34 дол. за тисячу кубометрів. На тлі нинішніх цін на імпортний природний газ це дуже цікаво. Нині цей напрямок активно розвивають поляки. У них визначають блоки для проведення розвідки і видобутку компаній Shell, Shevron. Ці проекти потребують великих капіталовкладень. А самі ці компанії готові працювати й у нас…”, — повідомив голова “Надра України”

Е. Ставицький зауважив, що зараз українським сланцевим газом активно цікавиться і ТНК-BP. Уже наступного року вона планує вкласти в розвідку (передусім на сході України) до 100 млн. доларів.

Як повідомив голова “Надра України”, у Кіровоградській області розташоване одне з найбільших у світі Болтишівське родовище горючих сланців із великими розвіданими запасами (близько 3,8 млрд. тонн умовного палива). “Надра України” володіють ексклюзивною ліцензією на користування його надрами. Хоча, як показали геологічні дослідження, там на глибині — пиріг із безлічі смолянистих пластів. Це ускладнює видобуток, і для одержання економічної вигоди буде потрібна комплексна переробка з вилученням нафтових і газових фракцій, а також переробка відходів на сировину для будівництва”, — сказав він.

На переконання Е. Ставицького, в тому місці можна побудувати сучасний цементний завод. До кризи цю частину проекту вивчала французька компанія “Лафарж”. “Нині інтересу менше, але до питання інвестування в цьому напрямку ми повернемося. Крім Болтишівського родовища, в Україні є ще мінімум десять великих родовищ”, — запевнив він.

/>  


 


 

Читайте также по теме