ГолосUA
08:10 11/02/2011

Відставка Любомира Гузара не вплине на налагодження діалогу з владою — релігієзнавці

size="4">Керівництво держави у жодний спосіб не реагує на неодноразові прохання представників церков та релігійних інституцій про організацію зустрічей задля налагодження діалогу. 

size="4">Про це заявила релігієзнавець з Києва Людмила Филипович.

size="4">За її словами, у греко-католиків є «абсолютно чітка позиція — вони не конфліктують з владою, налаштовані на суспільний та владний діалог». Тому, на думку Л. Филипович, від зміни керівника ця позиція навряд чи зміниться.

size="4">Утім, наголосила експерт, греко-католики хочуть визначеності у відносинах «держава-церква». На її думку, вони хочуть знати, що їх очікує у наступні 10 років, бо багато соціальних програм, які має підтримувати держава, «завалено, а держава не дає жодної відповіді».

size="4">Церква фактично поставлена на коліна в ролі „просителя”, який звертається: „Президенте, зустріньтеся з нами, зустріньтеся!” А мені здається, що сам Президент має усвідомлювати вагу релігійного чинника”, — зауважила Л. Филипович.

size="4">Виконавчий директор „Інституту релігійної свободи” Максим Васін зазначив, коли влада не готова чи не хоче спілкуватися з церквами, не розуміє важливості державно-церковного діалогу, то і новий предстоятель не в змозі на це вплинути, хто б він не був. На його думку, позиція наступника Гузара не відрізнятиметься, і бачення греко-католицької церкви у напрямку налагодження взаємин між іншими конфесіями, політичними силами та владою – буде збережено.

size="4">Аби не нагнітати ситуацію, в інтересах влади — відновити діалог, і «шукати порозуміння не лише з однією конфесією, як це нині відбувається», — каже Васін. На думку оглядачів, Президент Віктор Янукович віддає перевагу лише представникам Української православної церкви Московського патріархату.

size="4">Нагадаємо, Любомир Гузар відмовився очолювати Українську греко-католицьку церкву за станом здоров’я. Наступника обиратиме синод єпископів.

size="4">За матеріалами: Німецька хвиля

Читайте также по теме