Ольга Черненко
17:50 01/12/2010

Відставка прем’єра означатиме капітуляцію Президента перед Майданом — експерт

 

Президент Віктор Янукович не піде на відставку прем'єр-міністра Миколи Азарова через Податковий кодекс.

 

Таку думку висловив директор Інституту Горшеніна Володимир Фесенко в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

 

"Звільнення Тігіпка (віце-прем'єр-міністра з економічних питань — ред.) і Бродського (голови Держкомпідприємництва — ред.) можливе, бо це фігури нижчого рівня", — підкреслив він.

 

Водночас політолог зазначив, що звільнення прем'єр-міністра Миколи Азарова — це складніша проблема. "Бо Азаров — це людина самого Президента. І відставка прем'єра означатиме капітуляцію перед Майданом. На такий крок не піде Президент", — наголосив він.

 

"Крім того, відсторонення Азарова зламає баланс в оточенні Януковича в уряді. Бо звільнити Бродського чи Тігіпка — це не проблема, як і з будь-яким іншим чиновником. А от щодо призначення нового прем'єра, потрібна згода парламенту. Це нові компроміси. Треба вибудовувати нову систему стримувань і противаг. Тому мені здається, що для Президента це болісний крок. На нього він піде в рідкісних випадках. Має бути щось надзвичайно важливе, щоб Янукович приніс в жертву такого ферзя, як прем'єр", — зазначив експерт.

 

Нагадаємо, днями Президент пообіцяв підприємцям, які протестують проти Податкового кодексу, що за це може поплатитися посадою хтось із урядовців. В ЗМІ з'явилася інформація, що президент Віктор Янукович вже підписав указ про звільнення з посади голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського. Однак пізніше заступник глави Адміністрації Ганна Герман сказала, що ніякого указу про його звільнення немає. Сам М. Бродський наголосив, що добровільно у відставку не піде.

 

Читайте также по теме