ГолосUA
07:20 06/05/2010

Вигода України від газових домовленостей з Росією є втричі меншою?

Вигода України від газових домовленостей з Москвою є в три рази меншою, ніж обіцяв Президент Віктор Янукович. />  
Виявляється, що базові ставки ціни на газ для Європи та України різні. Ціна на газ після харківських домовленостей дозволяє заощадити "Нафтогазу" всього лише 1-1,5 млрд. доларів, якщо б Україна платила за газ за європейськими цінами і без знижок.

Але це ніяк не 4 млрд. доларів економії, про які говорив глава держави. За його підрахунками, щороку сума компенсації за газ буде становити близько $ 4 млрд. А за 10 років — термін дії контрактів між "Нафтогазом" і "Газпромом" — цифра сягне близько $ 40 млрд. (за умови, що Україна щорічно буде закуповувати 36,5 млрд. куб. м., а його ринкова ціна залишиться незмінною — $330 за тис. куб. м).

Натомість, як підрахували російські експерти, якщо б "Газпром" повівся з "Нафтогазом", як з німецькою «E. On» або італійською «Eni», у грошах Україна б програла не на багато.

Минулого року в "Нафтогазу" була 20%-ва знижка до формули ціни, з 1 квітня цього року — пільгове мито; у підсумку загальні витрати на російський газ складуть $15,3-15,8 млрд. за 2009-2010 роки, відзначив директор «East European Gas Analysis» Михайло Корчемкін і аналітик Банку Москви Денис Борисов.

Якби в контракті з "Нафтогазом" була інша базова ставка — $360-378, як для найбільшого покупця в Європі, то без інших знижок витрати за два роки склали б майже $16,8 млрд, додали вони. Отже, виграш України — $ 1-1,5 млрд.

При цьому президент Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов підкреслив, що статус таких пільг хиткий: Росія пропонує все нові "компенсатори" своєї щедрості, наприклад, об’єднати "Газпром" з "Нафтогазом".

За матеріалами: Дело
 

Читайте также по теме