ГолосUA
06:55 19/10/2010

Викиди важких металів з Угорщини до України поки що не дійшли

 

Аналіз проб води з району порту Ізмаїл не показав перевищень гранично допустимих концентрацій, а показник рН становить 8,1, що відповідає середньому показнику.

 

Про це повідомили прес-службі Міністерства з надзвичайних ситуації з посиланням на Державну гідрометеорологічну службу.

 

Державною гідрометслужбою здійснюється постійний моніторинг за станом вод р. Дунай, що викликано техногенною аварією в Угорській Республіці.

 

18 жовтня Дунайською гідрометеорологічною обсерваторією відібрані проби води на р. Дунай у районі порту Ізмаїл. Виконаний аналіз показників складу та властивостей води, що входять до хімічного аналізу першого дня, не виявив перевищень гранично допустимих концентрацій, а показник рН становить 8,1, що відповідає середньому показнику.

 

Державною екологічною інспекцією з охорони довкілля Північно-західного регіону Чорного моря 18 жовтня 2010 р. проводився аналіз води р. Дунай на вміст небезпечних речовин — перевищень гранично допустимих рівнів солей важких металів не встановлено.

 

За інформацією Держводгоспу України Дунайське басейнове управління водних ресурсів забезпечує постійний контроль за якістю вод р. Дунай та інформування місцевих органів влади і водокористувачів про якість води. Станом на 18.10.2010 погіршення якості води на українській частині р.Дунай не спостерігалося.

 

За останньою інформацією, що надійшла до Держводгоспу від Міжнародної комісії з захисту річки Дунай (МКЗД) 17.10.2010, порівняно з минулою добою на угорській ділянці Дунаю (створ Геньє) спостерігається зниження вмісту заліза та алюмінію. Зафіксовані значення рН та вмісту важких металів не перевищують гранично допустимих концентрацій.

 

Головним управлінням МНС України в Одеський області введено посилений варіант несення служби з 9 жовтня 2010 р. Загальне керівництво силами та засобами підрозділів МНС по забезпеченню техногенної безпеки, а також координацію дій з відомствами й установами, покладено на Оперативний штаб Головного управління МНС України в Одеській області, робота якого розгорнута з 9 жовтня 2010 року.

 

Нагадаємо, ввечері, 4 жовтня, в Угорщині сталася велика техногенна катастрофа. /> На заводі з виробництва алюмінію у місті Айка, розташованому у 160 км на південний захід від Будапешта, через вибух зруйнувався резервуар з токсичними відходами – червоним шламом, який діє на людський організм як луга, роз’їдаючи шкіру.


З резервуару витекло щонайменше 700 тисяч кубічних метрів отрути, яка потрапила у ґрунт та річки. Рідина затопила три прилеглі до заводу села та залізничну колію. Місцями рівень рідини сягнув двох метрів.

Читайте также по теме