ГолосUA
16:42 29/09/2010

Виправляти Конституцію у неконституційний спосіб не можна — Матвієнко

Конституція 2004 року розбалансувала механізми взаємодії парламенту і уряду, але виправляти її у не конституційний спосіб не можна.

Таку думку висловив народний депутат, представник фракції НУ-НС Анатолій Матвієнко у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Конституція 2004 року зробила умовно солідарними парламент і уряд, але розбалансувала повноваження, абсолютно їх зігнорувала з точки зору розмежування, зруйнувала механізм взаємодії і взаємного контролю”, — сказав він.

Водночас, за словами народного депутата, Конституція 1996 року також мала певні вади: вона не встановлювала солідарних відносин парламенту і уряду. “І це була дуже велика проблема. Але механізми взаємного контролю і розподілу були значно досконалішими”, — підкреслив він.

За словами А. Матвієнка, недоліки, які має діючий варіант Основного Закону, потрібно усунути.

Разом із тим він наголосив, що механізм, за яким пропонує зробити це діюча влада, є неприйнятним. “Це не значить, що можна Конституційним судом відміняти Конституцію і приводити якимось автоматом до Конституції 1996 року. Якщо йде мова про таку тупу і брутальну поведінку із Конституцією, я, звичайно, проти”, — вважає він.

Тому, наголосив А. Матвієнко, “ніхто не розуміє, який прецедент ми створюємо і які наслідки всього цього можуть бути. Ми не маємо права топтати Конституцію, маємо зрозуміти, що тільки життя за правилами може Україні щось принести”.

Нагадаємо, 23 вересня Конституційний суд України почав розгляд справи за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо конституційності закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV. На думку авторів подання, підставою для визнання неконституційним цього закону є порушення встановленої Конституцією України процедури його розгляду і ухвалення. Однак за інформацією, що з’явилася у ЗМІ після початку впровадження по справі, у Конституційному суді готуються зафіксувати факт порушення статті 159 Конституції і на підставі статті 152 тієї ж Конституції визнати закон №2222, яким була введена в дію нова редакція Основного закону, неконституційним. Тобто, повернути ширші повноваження Президентові України Віктору Януковичу.

І. Носальська

 

Читайте также по теме