ГолосUA
07:28 24/06/2009

Виробники горілки протестують під Кабміном

Сьогодні з 8 години ранку в Києві під стінами Кабінету Міністрів України почалася акція протесту проти різкого підвищення акцизів на алкоголь.

Про це повідомив «Главред».

На мітинг приїхали трудові колективи підприємств з виробництва горілки зі всієї України, оскільки влітку виробництво алкогольних напоїв може зупинитися, а восени підприємства перестануть існувати.

Учасники акції збираються вилити на асфальт, символічно прощаючись з легальною горілкою, 10 ящиків оковитої.

За розрахунками асоціації виробників алкоголю «Укргорілка», внаслідок падіння купівельної спроможності населення, виникнуть проблеми з обіговими коштами в підприємств, збільшення ставки акцизного збору призведе до падіння легального виробництва продукції на 53-90%. Мінімум на 2-3 місяці підприємства змушені будуть зупинитися, а скільки заводів зможуть запустити своє виробництво знову — невідомо, зазначають в Асоціації.

Понад 50 тис. людей, які працюють у цій сфері, залишаться без роботи. Без замовлень залишиться величезна армія суміжників лікеро-горілчаної галузі – виробники тари, поліграфії, транспортники, дистриб’юторські компанії і торгівля.

Протести викликані тим, що 1 липня набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у питаннях акцизного збору», який передбачає збільшення ставок акцизного збору на етиловий спирт на 58%, — до 34 грн за літр.

За розрахунками експертів, збільшення акцизу спричинить значне подорожчання продукції, так вартість пляшки 0,5 літра горілки навіть у нижньому ціновому сегменті перевищуватиме 20 грн.

При цьому, на думку фахівців, падіння обсягів вжитку легально виробленого алкоголю призведе до катастрофічного скорочення бюджетних відрахувань.

Виробники зазначають, що уряд, коли ухвалював рішення про це підвищення акцизів, не взяв до уваги падіння обсягів вжитку і виробництва продукції. Кабмін планував за рахунок нового акцизу додатково поповнити бюджет на 1,1 млрд. грн, при цьому розрахунки профільної асоціації показують, що через падіння виробництва бюджет недоотримає до 800 млн. грн, а обсяг нелегально виробленої продукції перевищить 50% ринку.

Національний комітет захисту підприємництва вимагає від Верховної Ради України скасувати згубний для галузі акциз.

 

Читайте также по теме