ГолосUA
07:57 29/07/2010

Вітренко судиться з Януковичем через ОУН-УПА

Окружний адміністративний суд Києва 28 липня почав розгляд справи за позовом лідера Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко, у якому вона просить визнати незаконними положення указу колишнього Президента Віктора Ющенка №75 від 28 січня, якими воїнів Організації українських націоналістів і Української повстанської армії визнано учасниками боротьби за незалежність України.

Про це повідомили в ПСПУ.

"Наталія Вітренко і її соратники вимагають скасувати головний пункт указу, відповідно до якого борцями за незалежність України визнаються учасники Організації українських націоналістів… інших військових формувань, які чинять терор проти власного народу, які прислужують окупантам — гітлерівським нацистам", — сказано в повідомленні.

При цьому суд змінив відповідача в справі, установивши, що, з огляду на принцип правонаступництва, відповідати за позовом повинен чинний Президент Віктор Янукович.

"Вікторові Януковичу доведеться показати своє істинне лице: або скасувати Указ, який ганьбить Україну (що, до речі, він обіцяв зробити ще до Дня Перемоги), або захищати звірства й зрадництва ОУНівців", — сказано в повідомленні.

На попереднє засідання суду представники Януковича не з’явилися.

При цьому син головнокомандуючого УПА Романа Шухевича Юрій Шухевич і онук лідера ОУН в 50-х роках ХХ століття Степана Бандери Степан Бандера-молодший звернулися до зазначеного суду із клопотанням бути третіми особами на стороні відповідача за позовом.

Вітренко виступає проти їх участі в процесі як третіх осіб.

За матеріалами: Українські Новини />  

Читайте также по теме