ГолосUA
09:48 10/08/2009

Виведення Чорноморського флоту — найголовніша проблема національної безпеки України — експерти

Виведення Чорноморського флоту — найголовніша проблема національної безпеки України. Про це сьогодні повідомив директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григорій Перепелиця, передав кореспондент ГолосUA.

“Якщо подивитись на сучасний стан російсько-українських відносин, то ми фактично побачимо, що вони знаходяться в стані конфронтацій — і постійно виникає проблематика Чорноморського флоту — Україна ідентифікує перебування ЧФ як загрозу власним національним інтересам і безпеці”, -сказав експерт.

За його словами будь-яка іноземна присутність, якщо вона виконується не з метою захисту суверенітету країни, на якій вона перебуває, складає потенційну військову загрозу. Перепелиця відмітив, що перебування ЧФ є потенційним плацдармом для розгортання військових дій іноземних військ.

“З американського досвіду ми бачимо, як військові бази часто ставали підгрунтям для іноземного вторгнення в ті країни, на територіях яких вони перебували. Тому фактичне перебування військових неукраїнських баз є обмеженням суверенітету України”, — наголосив він.

Окрім цього він додав, що для виведення ЧФ з Севастополю, Україна має заявити не пізніше ніж за рік до 2017 року про припинення дії угоди про статус перебування Чорноморського флоту, проте якщо така заявка не буде ініційована, договір буде пролонгований ще на 5 років.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме