ГолосUA
11:02 21/04/2010

Виверження вулкана Ейяфьяллайекюль коштувало авіакомпаніям $1,7 мільярда

Виверження вулкана Ейяфьяллайекюль коштувало авіакомпаніям 1,7 мільярда доларів.

Про це повідомив у середу, 21 квітня, генеральний директор Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA) Джованні Бізіньяні. За його словами, криза охопила 29% світової авіації, щодня її заручниками ставали 1,2 мільйона пасажирів.

Масштаби кризи затьмарили 11 вересня 2001 року, коли повітряний простір США було закрито протягом трьох днів.

Бізіньяні зазначив, що добові витрати індустрії на паливо в ці дні впали на 110 мільйонів доларів порівняно з нормою. Проте компанії зазнають додаткових витрат, оскільки змушені подбати про пасажирів.

"Для індустрії, яка в минулому році втратила 9,4 мільярда доларів і, згідно з прогнозами, повинна була втратити в цьому 2,8 мільярда доларів, це руйнівна криза", — сказав глава IATA.

Він також подякував керівництву деяких аеропортів, зокрема, лондонського Хітроу та аеропорту Дубая, за те, що вони відмовляються від оплати за паркування літаків і не стягують плату за репозиціонування польотів. Бізіньяні висловив надію, що інші аеропорти вчинять так само.

Як повідомлялося, у вівторок, 20 квітня, Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) офіційно оголосила безпечним здійснення польотів над Європою, призупинених через виверження вулкана в Ісландії.

Нагадаємо, рішення про припинення всіх польотів над територією Європи було прийнято 15 квітня. Воно було пов’язане з тим, що за деякими даними, потрапляння вулканічного попелу в двигуни літака здатне призвести до їх зупинки.

Як повідомлялося, у вівторок о 22:00 за західноєвропейським часом (опівночі за Києвом) відновили роботу всі британські аеропорти, зберігши деякі обмеження. Аеропорти Парижа, Амстердама і Франкфурта також частково відновили авіасполучення. Багато європейських країн відкрили повітряний простір.

За матеріалами: «РИА Новости».

 

Читайте также по теме