ГолосUA
12:14 09/07/2009

Визначені найбільші підприємства світу

Китайські концерни завойовують дедалі кращі позиції серед еліти світової економіки. Про це свідчить щорічний список 500 найбільших підприємств світу американського журналу «Fortune». Про це повідомила "Німецька хвиля".

До списку 500 найбільших підприємств світу 2008-го року, який традиційно оприлюднює американське економічне видання «Fortune», потрапили 37 китайських концернів. Для китайців це найкращий показник з моменту першого оприлюднення цього списку в 1995 році. Водночас американські фірми здали свої позиції до рекордно низького рівня. Лише 140 з них вдалося потрапити до списку. Втім, Сполучені Штати Америки все-таки здобули перше місце за кількістю своїх підприємств, присутніх у престижному рейтингу «Fortune».

На другому місці, згідно з рейтингом, розташувалася Японія з 68 підприємствами. Третю позицію займає Франція (40 концернів), а сусідня Німеччина переслідує її на четвертій сходинці. Серед 39 найбільших німецьких підприємств — автомобільний концерн Volkswagen (14-те місце), страховий концерн Allianz (20-те місце) та ще автомобілебудівник — Daimler (23-тє місце у рейтингу).

На верхніх позиціях рейтингу найбільших фірм минулого року від «Fortune» домінують нафтовидобувні та нафтопереробні концерни — сім з десяти найбільших концернів. На першому місці – британсько-голландське підприємство Royal Dutch Shell з річним оборотом 458 мільярдів доларів. Друге місце посіло американське товариство Exxon Mobil, оборот якого сягнув 443 мільярди доларів. Американська мережа супемаркетів Wal-Mart стала третьою в списку «Fortune». До десятки найбільших уперше потрапило й китайське підприємство — державний енергетичний концерн Sinopec.

 

Читайте также по теме