ГолосUA
15:39 28/07/2010

Визначити кількість віруючих в Україні майже неможливо – експерт

Усі церкви країни наводять завищені кількісні показники своїх вірян.

Про це заявив президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Перевищення церковної статистики – це знову таки риса, яка притаманна переважній більшості церков. Наприклад, якщо скласти дані статистики релігійних організацій Японії то виходить півтори Японії. У нас так само, якщо скласти ті мільйони, про які кажуть у Московському патріархаті, Київському, в українській греко-католицькій церкві, — то виходить більше ніж населення України», — сказав експерт.

За його словами більш-менш точною у розрахунках є Українська греко-католицька церква, яка констатує 3,5 мільйони вірян, всі інші ж церкви подають викривлену інформацію.

Разом із тим, раніше кількість вірян можна було підрахувати за паспортними даними, адже там писалась релігійна приналежність. Нині, такої графи немає, і тому, як наголосив експерт, можна підрахувати кількість віруючих православних лише за кількістю храмів та за даними соціологічних досліджень. Експерт додав, що наразі УПЦ МП має понад 11 тисяч релігійних організацій (церков), УПЦ КП має близько 4,5 тисяч релігійних організацій, понад 1 тисячу має Українська автокефальна православна церква.

Дані ж соціологічних досліджень, за словами експерта, показують, що від початку 90-х років кількість людей, які заявляли про свою приналежність до Київського патріархату, як правило, набагато більша ніж тих, хто відносив себе до Московського патріархату. Він зазначив, що переважна більшість православних в Україні – це не ревниві віруючі і коли вони відносять себе до православних – вони називають таким чином культурний простір, до якого вони належать. «Кажучи ж про приналежність до УПЦ КП, вони заявляють про свою національну тотожність. Однак, якщо у дослідженні є графа “я православний взагалі”, то більшість обирає саме її», — сказав він.

К. Коваленко />  

Читайте также по теме