ГолосUA
18:40 23/09/2010

Визнання КС політреформи 2004 року недійсною дасть підстави скасовувати майже будь-яке рішення парламенту — експерт

Якщо Конституційний суд аргументує своє рішення про визнання недійсною політичну реформу 2004 року порушенням регламенту при ухваленні цього закону, тим самим КС дозволить опротестовувати будь-яке рішення парламентаріїв.

Таку думку висловив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко в ексклюзивному коментарі ГолосUA.

«Президент Янукович, судячи зі слів його соратників хоче повернення до редакції Конституції 1996 року. Йому в цьому потрібна лише одна-єдина норма, за якою він як Президент матиме право звільнити Прем’єр-міністра. Це призводить до ситуації, коли уряд є повністю залежний тільки від Президента. І тоді, навіть в разі програшу наступних парламентських виборів, Партія регіонів залишається із Президентом, і з урядом», — пояснив експерт.

За словами І. Коліушка, якщо таке рішення винесе Конституційний суд, або ж навіть якщо воно буде м’якшим, обережнішим, але так почне тлумачити це влада, тоді будь-який закон можна буде опротестувати в Конституційному суді та не виконувати його.

Експерт пояснив, що майже всі закони у Верховній Раді ухвалюються з порушенням регламенту, відтак їх також можна скасувати.

«Суд повинен виносити такі рішення, щоб не заплутати суспільство, а навпаки розв’язувати правові колізії», — зауважив І. Коліушко.

Нагадаємо, 2004 року була проведена політична реформа, за якою з 1 січня 2006 року набули чинності зміни до Конституції України. Головною особливість, внесених 35 поправок до Конституції, є послаблення повноважень Президента та посиленням влади парламенту. Рішення було ухвалено в пакетному голосуванні разом з рішенням про проведення третього туру виборів Президента.

13 липня до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання щодо конституційності Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222 – IV, проголосований 252 депутатами Верховної Ради (майже весь склад коаліції).

Сьогодні, 23 вересня, КС приступив до розгляду цього подання. />  

Н. Виноградська
 

Читайте также по теме