ГолосUA
06:45 17/08/2010

Вкрадену картину Караваджо повернуть до України не раніше, ніж через півтора роки

Картина Мікеланджело Мерізі да Караваджо “Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди”, викрадену з Одеського музею західного і східного мистецтва, буде повернута до України не раніше ніж через півтора року.

Про це заявив директор музею Володимир Островський на прес-конференції в Одесі.

"Це пов’язано з критичним станом картини — фарба на згинах на 60-80 відсотків втратила зв’язок з полотном", — додав він.

Островський відзначив, що картина знаходиться в Державній картинній галереї Берліна, але, за оцінками фахівців, "нетранспортабельна — фарба при переміщенні осипається". З урахуванням цього фахівці берлінського музею запропонували безкоштовно зафіксувати шар фарби картини.

За словами директора Одеського музею, можливий і інший варіант: полотно в берлінській галереї відреставрують, а як розрахунок за виконання таких робіт Міністерство культури і туризму України надасть галереї ексклюзивне право першою виставити врятований шедевр. Відповідну пропозицію дирекція Одеського музею західного і східного мистецтва виклала у листі, направленому керівництву Мінкультури України, оскільки музей не має достатньо коштів, щоб оплатити реставрацію картини.

За словами Островського, якщо міністрам культури України та ФРН не вдасться досягти відповідної домовленості, то картина із зафіксованим шаром фарби буде передана Президенту України Віктору Януковичу в ході майбутнього візиту до Німеччини.

При цьому слід врахувати, що в Україні реставрація картини може тривати кілька років через відсутність належної бази в Київському реставраційному центрі. Островський також підкреслив, що і одеські мистецтвознавці, і мистецтвознавці з Державної картинної галереї Берліна, де знаходиться картина, не сумніваються, що цей шедевр належить пензлю геніального Мікеланджело Мерізі да Караваджо.

Нагадаємо, шедевр Караваджо “Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди”, вартістю близько 100 млн. доларів, був викрадений на початку серпня 2008 року. Картину вдалося викрасти через недостатньо надійну охорону експонатів музею. Пізніше фахівці висунули гіпотезу, що полотно при крадіжці було пошкоджено і вивезено за межі території України.

У червні 2010 року картина була виявлена в Німеччині. Німецька поліція затримала трьох українців та одного росіянина, коли ті намагалися продати полотно. В Україні у цій справі затримали 20 осіб, яких підозрюють в пособництві банді викрадачів витворів мистецтва. Злодії серйозно пошкодили картину, невдало склавши її, полотну необхідна реставрація.

У липні експерти заявляли, що вкрадена в Одесі картина не належить пензлю Караваджо.

За матеріалами: Кореспондент />  

Читайте также по теме