Влада не братиме на себе відповідальність за Майдан – експерт

 

Зараз українська влада, і уряд, і Верховна Рада, не хоче брати на себе відповідальність за той варіант Податкового кодексу, який призвів до мітингу на Майдані в Києві.

Про це сьогодні заявив директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Олександр Палій в коментарі ГолосUA.

За словами політолога, українці вже побачили, що уряд на чолі з його прем’єром Миколою Азаровим є непрофесійним через той Податковий кодекс, який призвів до вибуху протестів проти нього на Майдані Незалежності. « Ми побачили, що міф про професійність уряду розвіявся зі страшною силою. Тобто, по суті, підготовлено кодекс замість нової економічної ідеології . Підготовлено зібрання місцевих відомчих інспекції, і все це представляється як якийсь проривний документ», — наголосив О. Палій.

На переконання директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС , Податковий кодекс у тому вигляді, в якому він вже прийнятий вчора, 2 грудня, насичений лобістськими інтересами. « Це просто засіб для збору коштів, він не спрямовує економіку ні в який бік. Тому говорити, що це реформа на сьогоднішній день не доводиться», — запевнив він.

«Зрозуміло, що Президент (Віктор Янукович – ред..) визнав, що кодекс створював колосальні загрози для суспільства. І тому є логічним визнати уряд, який створив документ, є суспільно небезпечним і усунути його від ухвалення відповідних рішень. Це те, що напрошується зробити негайно. Натомість влада намагається не визнавати цієї всієї вини», — зазначив О. Палій.

Політолог нагадав, що глава уряду, міністри неодноразово хвалили цей кодекс, Президент визнав, що документ порушує права громадян, але жодного кадрового рішення ще не прийнято. « Хоча рішення, безумовно, повинне стосуватися не окремих урядовців, а всього уряду. Принаймні його економічного блоку разом із прем’єр-міністром. Є спроба уникнути відповідальності і розмазати її по всіх», — зауважив він.

Він також нагадав, що спікер парламенту Володимир Литвин сказав, що винуваті всі. В свою чергу, заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова заявила, що винна Верховна Рада. «Розмазати відповідальність по всіх – це означає що відповідати не буде ніхто. Тому що Верховна Рада може тільки політично відповідати й тиснути на кнопки, кажуть в Адміністрації Президента, а В. Литвин, коли говорить, що відповідають всі — означає, що насправді не відповідатиме ніхто», — повідомив політолог.

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...