Влада не очікувала, що підприємці таки вийдуть на вулицю — Фесенко

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Малий і середній бізнес пізно взявся за протести проти Податкового кодексу, хоча вони і показали, що громадянське суспільство в Україні є і розвивається. 

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Про це сказав голова Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Зокрема, відповідаючи на запитання, чи очікувала влада, що підприємці вийдуть на вулицю, експерт сказав, що робота над Податковим кодексом проходила непросто.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Перша редакція була відхилена, в тому числі через позицію Адміністрації Президента. До роботи підключилися Колєсніков і Клюєв, які з окремими групами підприємців, перш за все, з низкою галузевих асоціацій, вели діалог. У принципі, істотні зрушення були зроблені, але не було здійснено діалог з найбільш масовою соціальною групою підприємців, які працюють на ринках, автоперевезеннях і так далі”, — зазначив експерт.

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">За словами політолога, йому важко сказати, чому такі діалоги не були проведені.

face="Times New Roman, serif">
size="3">У якійсь мірі, напевно, спрацював поспіх у підготовці кодексу. По-друге, у нас не звикли працювати в такому режимі. У нас більше звикли до піару, хоча тут і піару повноцінного не було. Не було й серйозної підготовчої роботи, заснованої на соціальній комунікації. Якусь негативну роль, я вважаю, зіграла і роздробленість підприємницьких структур, які пізно спохватилися, коли процес вже було запущено. Позначилася, звичайно, і слабка поінформованість про зміст кодексу, тому що фінальна версія, яку винесли до Верховної Ради, з'явилася в Інтернеті, якщо не помиляюся, десь в кінці вересня. І потім, коли чутки почали доходити, люди почали підніматися. По суті, конфлікт вийшов у публічну площину і придбав гострі форми вже напередодні голосування в парламенті “, — підкреслив експерт.

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Володимир Фесенко зазначив, що “влада просто недооцінила, що можуть виникнути такі масштабні соціальні протести”.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Вони звикли вирішувати питання тактикою танка, асфальтоукладача. Але схильність до простих і швидких рішень, причому рішень силовим, які ігнорують ті чи інші соціальні інтереси або протести опозиції — це виявлялося вже не раз і в різних формах”, — підсумував він.

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...