ГолосUA
08:09 06/02/2011

Влада Єгипту готова до переговорів з опозицією

Влада Єгипту готова почати переговори з опозицією.

Про це заявив міністр фінансів у новому уряді Самір Радван.

За його словами, ці переговори очолять віце-президент Омар Сулейман і прем'єр-міністр Ахмед Шафік, і у них «буде достатньо повноважень для того, щоб вести переговорний процес».

При цьому Самір Радван не повідомив, представників яких саме опозиційних груп передбачається запросити на подібну зустріч.

Найчисельніший опозиційний рух в Єгипті — «Брати-мусульмани» — вже висловив готовність взяти участь у переговорах з урядом за умови, що влада погодиться на вимоги провести політичні реформи і зазначить конкретні терміни їх здійснення.

У той же час, тисячі демонстрантів провели минулу ніч на площі Тахрір у центрі Каїра після масштабної акції протесту в п'ятницю, 4 лютого. Активісти вважали, що вона стане «останнім днем» президента Хосні Мубарака при владі, проте відставки єгипетського лідера не було.

На площі Тахрір, як і раніше, залишаються антиурядові демонстранти, проте їхня кількість зменшується. За словами кореспондентів, багато єгиптян все голосніше висловлюють стурбованість економічним застоєм, викликаним 12 днями масових протестів. Політичний хаос у Єгипті завдав відчутного удару по індустрії туризму і провів до істотного зростання цін на основні товари, включаючи хліб і сигарети. За підрахунками економістів з Credit Agricole, політичні хвилювання в Єгипті обходяться економіці країни щонайменше в 310 мільйонів доларів на день.

Міністр фінансів Єгипту Самір Радван назвав сформовану економічну ситуацію «вкрай серйозною». При цьому він заявив, що в неділю — перший день єгипетської робочого тижня — у країні відкриються банки, а в понеділок — біржа.

У суботу президент Х. Мубарак провів нараду з міністрами, що відповідають в новому кабінеті за економіку і фінанси.

Що стосується переговорів політичних реформ, то Самір Радван сказав, що процес передачі влади вже розпочався, оскільки Хосні Мубарак заявив, що не буде брати участь в призначених на вересень президентських виборах.

За матеріалами: Бі-Бі-Сі

Читайте также по теме