ГолосUA
11:51 28/04/2010

Владі не слід виконувати всі соціальні зобов’язання — Геєць

Влада не повинна виконувати всі соціальні обіцянки, бо це занадто обтяжливо для бюджету і обмежує можливості розвитку економіки.

Таку думку висловив директор Інституту економічного прогнозування Національної академії наук Валерій Геєць у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Звичайно, соціальні видатки від загального фонду бюджету досить високі, у влади є бажання виконати соціальні зобов’язання. Але я би наголошував, що максимально виконати всі зобов’язання не слід, бо це є обмеження ресурсів росту. А оскільки ресурси росту першочергово впливають на підняття рівню життя населення, то соціальна складова є, з моєї точки зору, не такою важливою для підняття рівню життя населення”, — сказав він.

За словами експерта, якщо говорити про соціальну складову, то навряд чи бюджет має вирішити основне фундаментальне питання — покращення життя українців. “Перш з все, вплив на це має те, що відбувається у реальному секторі економіки, яке буде економічне зростання”, — підкреслив він.

“Мені здається, що бюджет перевантажений соціальним зобов’язаннями. Це не перший такий бюджет, бюджети попередніх урядів також були перевантажені соціальною складовою. Було би добре, якби всі зобов’язання не виконувалися”, — сказав директор Інституту економічного прогнозування НАНУ.

Він також зазначив, що починаючи з 2005 року, соціальне навантаження на бюджет весь час було великим, і у цьому першочерговою є провина законодавчої гілки влади. “Якщо у когось менше на 1-2%, це не принципово. Всі п’ять чи шість років підряд соціальне навантаження на бюджет було дуже високим. Можливо, у політичному контексті і вигідно порівнювати, але це сформувалося не вчора, і не сьогодні, і не у результаті тільки цих політичних процесів, це сформувалося вже давно. Всі перебрали, і це випливає з тих соціальних зобов’язань, які у свій час наприймала законодавча влада. Якби ми їх всі виконували, які записані у наших законах, то взагалі треба було б декілька бюджетів. Тому тут треба звертатися у першу чергу не до урядів, а до законодавця. Ми весь час свідомо йшли у цьому напрямку. Тому законодавцю треба змінити своє відношення у частині надання соціальних гарантій”, — наголосив Валерій Геєць.

І. Носальська

 

Читайте также по теме