ГолосUA
13:23 04/03/2010

Внесення змін до регламенту Верховної Ради суперечить Конституції — юрист

Внесення змін до частини 1 статті 61 закону про регламент Верховної Ради суперечить Конституції України.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA висловив Сергій Кальченко, юрист адвокатської компанії «Моор і Кросондович».

За його словами, для того, щоб переконатися у тому, що закон про внесення змін до Регламенту Верховної Ради суперечить Конституції, достатньо ознайомитися із двома рішеннями Конституційного суду.

“Одне з них — це рішення від 25 червня 2008 року, де вказується, що належність депутата до фракції Конституція закріплює як його конституційний обов’язок, а не право. Таким чином, належність депутата до фракції — це не право, не привілей, це його обов’язок. В цьому ж документі вказується, що чинність мандату народного депутата пов’язується із Конституцією, із його перебуванням у фракції у складі тієї партії чи виборчого блоку, за списком якої він був обраний”, — сказав юрист.

Другим таким рішенням С. Кальченко назвав рішення Конституційного суду від 17 вересня 2008 року, “де теж вказується, що до складу коаліції депутатських фракцій входять лише ті народні депутати, які є у складі тієї фракції, що сформувала коаліцію”. У цьому ж рішенні КСУ йдеться про те, що суб’єктами формування коаліції є депутатські фракції, пояснив експерт.

“Таким чином, лише тільки ці два рішення Конституційного суду приводять до однозначних висновків, що суб’єктами утворення коаліції, і це лише на підставі Конституції, є лише фракції, які сформовані за результатами останніх виборів народних депутатів, а не окремі депутати. А ознакою того, що коаліція сформована є досягнення згоди між тими фракціями, чия загальна чисельність є більшою, ніж половина від конституційного складу парламенту, або більшою, ніж 226 депутатів”, — сказав С. Кальченко.

Експерт переконаний, що розширення частини 1 статті 61 Регламенту Верховної Ради України, а саме розширення можливого кола суб’єктів коаліції до депутатів індивідуально, а не фракцій, суперечить Конституції України. “Це така ситуація, що неконституційність закону видно неозброєному оку будь-якої людини, що вміє читати рішення Конституційного суду та розуміти їх. Це свідчить про те, що народні депутати не вивчають практику Конституційного суду там, де говориться про те, що Конституція виходить із презумпції відповідального ставлення депутатів до виконання своїх обов’язків, а вони дуже часто цього відповідального ставлення не демонструють”, — наголосив С. Кальченко.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №6137 “Про затвердження змін до статті 61 закону України “Про регламент Верховної Ради України”. Згідно із законопроектом, коаліція відтепер може бути утворена на основі союзу більшості депутатів, а не фракцій. Законопроект був запропонований народними депутатами від Партії регіонів Володимиром Демидком та Валерієм Бондиком.

Водночас народний депутат від БЮТ Іван Кириленко назвав сьогоднішнє голосування “конституційним переворотом” та повідомив, що зміни до регламенту прямо суперечать Конституції України.

О. Проценко

 

Читайте также по теме