ГолосUA
13:59 28/03/2010

Вода затоплює лікувальну солотвинську шахту

Різке збільшення потоку води в солотвинську шахту, де функціонувала унікальна дитяча алергологічна лікарня, і відсутність коштів на усунення цієї небезпеки, призведе до скорого затоплення об’єкту, впевнені місцеві експерти.

«Ситуація з шахтою катастрофічна, — стверджує колишній головний інженер шахти Віталій Шенишнюк. — На початку лютого цього року різко збільшився водопритік у шахту №8 — до 280 кубів на годину. Зараз він трохи зменшився, але затоплено насосну станцію, яка перебувала на нижньому горизонті. Тому воду не відкачують, вона йде у шахту. Якщо не вжити швидких радикальних дій на зниження води у шахті та в урочищі «Чорний мочар», шахта буде приречена. А Закарпаття позбудеться останньої алергологічної лікарні».

На унікальному характері об’єкту, який невдовзі буде втрачено, наголосив лікар місцевої алергологічної лікарні Ярослав Чонка.

«Абсолютно чиста сіль, постійно стабільна температура повітря — 22 градуси. А повітря у 50 разів чистіше, ніж у будь-якій операційній. За півстоліття існування лікарні нагромаджено неоціненний досвід лікування хворих. При цьому лікування у підземних лікарнях малих дітей дає 95-відсотковий результат. Тому буде дуже прикро, якщо шахту закриють», — заявив лікар.

На думку старшого наукового співробітника ВАТ «Гірхімпром» Василя Дяківа, найкращий вихід із ситуації — будівництво нової шахти, яка була б розрахована виключно на лікування. Але на це потрібно, мінімум, 2 млрд. грн. Крім того, процес забере близько п’яти-десяти років. Тому було розроблено проект із пониження водопритоків, які ведуть до шахти, що дозволить подовжити її вік.

За матеріалами «Дзеркало тижня».

 

Читайте также по теме