ГолосUA
09:03 20/01/2011

Водіям, які потрапили у дрібні ДТП, швидше виплачуватиму страховку

У лютому Верховна Рада може прийняти закон, який вводить в Україну систему європротоколу, що позбавить водіїв при невеликих ДТП від необхідності викликати на місце події ДАІ і істотно скоротить термін виплат по «автоцивілці».

«У проект вже внесені всі правки, які були озвучені при першому читанні народними депутатами. Він також пройшов всі комісії і готовий до розгляду вдруге. Плануємо, що це відбудеться вже в лютому», — зауважив президент Моторного (транспортного) страхового бюро України Володимир Романишин.

Якщо закон про європротоколу буде прийнятий, то всі невеликі аварії без постраждалих зі збитком до 10 тисяч гривень водії зможуть оформити, не викликаючи на місце події автоінспекторів. Зараз матеріали по ДТП у будь-якому випадку оформляються за участю ДАІ. При цьому постраждалі в аварії авто можуть годинами стояти, чекаючи на приїзд автоінспекторів, створюючи затори на дорогах.

З прийняттям закону ситуація зміниться: заповнивши європротокол і намалювавши схему ДТП, водії зможуть спокійно їхати далі, повідомивши свого страховика про ДТП протягом доби і згодом передавши йому свій європротокол. Щоправда, якщо учасники аварії не дійдуть згоди, вони повинні будуть по-старому викликати інспекторів ДАІ.

«Зате якщо домовляться самі, то за новим законом, у винуватця ДТП ніхто не буде вилучати водійське посвідчення», — запевнив голова бюро.

Ще один істотний плюс європротоколу — це скорочення термінів, у які страховик зобов’язаний провести виплату з «автоцивілки». «Період на врегулювання страхової події за європротоколом — 3 місяці з моменту отримання страховою компанією повідомлення про ДТП. Сьогодні на це відводиться 1 місяць, але не з моменту повідомлення про аварію, а з дати надання заявником останнього необхідного документа», — зазначив В. Романишин.

За його словами, в реальності один місяць перетворюється, в середньому, в шестимісячну процедуру, тому що далеко не всі страховики зацікавлені в швидкому вирішенні питання про виплату.

«З введенням європротоколу затягнути з виплатою вже не вийде, а й водії повинні розуміти: така система діє тільки за умови, що у обох учасників ДТП будуть поліси ОСАГО», — пояснив президент МТСБУ.

Родоначальником європротоколу є Франція. За третину століття система ця заробила в багатьох країнах Європи (наприклад, в Іспанії, Бельгії, Великобританії), а також у сусідній Росії. При цьому єдиного стандарту за європротоколу не існує. Кожна країна встановлює свої правила і граничні суми страхового відшкодування, які дозволяють водіям відчути себе «трошки ДАІшниками».

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме