ГолосUA
19:47 02/11/2009

Водопостачальні мережі України втрачають біля третини води

За підсумками січня-червня 2009 року втрати питної води підприємствами житлово-комунального господарства при транспортуванні становлять 535,114 млн. кубометрів, або 32,18% загальної кількості води, яка ними подається.

Про це повідомило Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів.

Лідерами за показниками втрат води стали Луганська (56,35%), Житомирська (47,04%), Донецька (47,02%), Чернівецька (44,75%) області, а також Автономна Республіка Крим (43,37%).

Наслідком перевищення норм втрат питної води стають перевищення витрат паливно-енергетичних ресурсів на транспортування питної води. За результатами першого півріччя 2009 року, фактичні втрати паливно-енергетичних ресурсів при транспортуванні 1000 кубометрів склали 156,3 кг умовного палива, що на 3,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

У Нацагентстві відзначили, що причиною таких втрат є не тільки значна зношеність інженерних мереж, але і безвідповідальність, пов’язана з недосконалістю вітчизняного законодавства. В Україні діє норматив витрати питної води при транспортуванні, який становить 30%. Проте, законодавство України не передбачає дієвого механізму притягнення до відповідальності підприємств, що перевищують цей норматив.

Нацагентство розробляє законопроект про внесення змін до закону України "Про питну воду і водопостачання", який передбачає встановлення технологічних нормативів використання питної води, а також притягання до відповідальності осіб, винних в перевищенні цих нормативів.

За матеріалами: РБК-Україна

 

Читайте также по теме