ГолосUA
12:04 07/07/2009

Вперше в цьому році зафіксовано зростання обсягів кредитів на 0,4%

У червні, вперше з грудня минулого року, зафіксовано зростання обсягів кредитів — на 0,4%. А місячні темпи приросту депозитів перевищили 2%.

Про це повідомило «Дело».

Вчора Національний банк (НБУ) випустив звіт про стан грошово-кредитного ринку в червні. За його даними, збільшення спільного кредитного портфелю банків минулого місяця сталося за рахунок приросту позик юридичним особам: на 1,2% — до 466,5 млрд. грн. Кредитний портфель фізосіб продовжує скорочуватися за рахунок погашення позик, проте темпи його скорочення нижчі, ніж приріст кредитів підприємствам.

Ще однією позитивною новиною стало прискорення припливу вкладів населення до банківської системи: якщо в квітні і травні приріст депозитної бази за рахунок засобів фізосіб склав всього 0,6 і 0,7% відповідно, то в червні — 2,7%. У той же час необхідність розрахуватися за зовнішньоекономічними контрактами в II кварталі призвела до відтоку депозитів юросіб в іноземній валюті — на 9,6% — і загального вилучення вкладів корпоративними клієнтами у розмірі 1,3 млрд грн.

Наростаючий приплив депозитів в банківську систему при частковому кредитуванні дозволяє Нацбанку скоротити випуск гривні. І зараз ці засоби прямують лише на покриття потреб бюджету «Нафтогазу України». У квітні і травні обсяг рефінансування, виділеного НБУ комерційним банкам, перевищував обсяги коштів, які він вилучив з ринку. У червні тенденція була припинена: Нацбанк рефінансував банки на 8,9 млрд. грн., тоді як вилучив з ринку 7,8 млрд. Проте причина була «технічною»: НБУ вимушено рефінансував державний Ощадбанк на 3,8 млрд. грн. для кредитування «Нафтогаза».

Ще одним доказом достатньої ліквідності є випереджаюче збільшення монетарної бази в порівнянні з грошовою масою. Перший показник за червень виріс на 3,9%, тоді як другий — всього на 1%. Різниця залишається на кореспондентських рахунках банків у вигляді залишків, які за підсумками червня збільшилися майже на третину — до 22,3 млрд. грн.

 

Читайте также по теме