ГолосUA
15:12 07/03/2010

Вплив олігархів на державну політику в Україні є найбільшим у Європі

Вплив олігархів на державу політику в Україні є найсильнішим у Європі.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Академією політологічних наук України.

За підсумками опитування, більшість українців під словом олігарх розуміють дуже грошовитого діяча, який здатен впливати на рішення державної влади. "Вони стали невразливими, навчилися окуповувати медіа та політику, прикупили провідні партії, хто проукраїнські, хто – проросійські. З ними змушений буде рахуватися кожен президент та прем’єр", — описує олігархів депутат Олесь Доній.

Він доходить висновку, що на український дрібний бізнес припадає найменша в Європі частка ВВП. "Поки не буде зламана ця тенденція, то мені здається, монополізація економіки та політики з боку олігархів триватиме", — сказав він.

Дослідник великого бізнесу, автор книги «25 багатіїв України» Сергій Руденко вважає, що олігархи є рушійною силою української економіки. "Сучасна українська олігархія фізично не може діяти всупереч національним інтересам України", — впевнений дослідник.

На його думку, говорити, що нинішній Президент здасть національні інтереси, бо він висунутий олігархами. "Згадаймо дев’яності роки, коли представники цього капіталу на Донеччині пережили жорстокі конфлікти з російським бізнесом. Навряд чи вони зараз віддадуть йому здобуту владу", — роздумує він.

При цьому журналіст, ведучий програми «Свобода слова» Андрій Куликов у свою чергу зазначив, що в наш час олігархи все-таки роблять багато корисного для держави й громадськості, зокрема, створюючи різноманітні благодійні фонди й фонди розвитку, незважаючи на те, що, можливо, деякі з них тим самим лише турбуються про свій імідж.

Нагадаємо, експертні кола припускають, що за правління Віктора Януковича вплив великого бізнесу на державну політику посилиться.

За матеріалами: радіо «Свобода», Українські новини

 

Читайте также по теме