ГолосUA
07:17 14/04/2009

ВР може сьогодні розглянути закон про заборону ігорного бізнесу

На пленарному засіданні у вівторок, 14 квітня, Верховна Рада має намір розглянути законопроект “Про заборону ігрового бізнесу в Україні”(№4268). Ця тема об”єднала представників коаліції та опозиції — законопроект подав представник Партії регіонів Григорій Смітюх та представник Блоку Юлії Тимошенко Валерій Писаренко — повідомило “ЛігаБізнесІнформ”.

Проектом закону передбачається заборона ігрового бізнесу в Україні як виду підприємницької діяльності, який наносить шкоду правам та свободам громадян, а також здоров’ю та моральності населення.

У випадку прийняття документу, від дня набрання ним чинності видача ліцензії на здійснення діяльності щодо організації та проведення публічних азартних ігор суб’єктами підприємницької діяльності в Україні призупиняється, а ліцензії, видані суб’єктам підприємницької діяльності до дня набрання чинності даного закону, скасовуються.

Законопроектом передбачається, що Закон набере чинності 1 січня 2010 року та діятиме до прийняття спеціального законодавства, що передбачає право здійснення ігорного бізнесу у спеціально відведених ігрових зонах. У зв’язку з цим Кабміну пропонується протягом трьох місяців подати до ВР відповідний законопроект, яким дозволяється здійснювати діяльність ігровому бізнесу у межах спеціально відведених ігрових зон.

Водночас, дія запропонованого закону не розповсюджується на діяльність, пов’язану із організацією та проведенням лотерей, конкурсів, ігор, розіграшів, що не відносяться до публічних азартних ігор, а також не побутові азартні ігри.

Проте аргументи авторів законопроекту не переконали Головне науково-експертне управління, яке у своєму висновку рекомендує ВР за результатами розгляду у першому читанні відхилити даний проект закону. /> У висновку також відмічається, що тотальна заборона, навіть тимчасова, господарчої діяльності щодо організації азартних ігор призведе до її криміналізації, зокрема, шляхом різкого збільшення нелегальних ігрових закладів та зростанням корупції.

Ще одним негативним наслідком прийняття даного законопроекту експерти назвали “тінізацію” відповідного бізнесу, що відіб’ється на наповненні держбюджету країни.

 

Читайте также по теме