ГолосUA
05:46 09/04/2010

Всі «Святині України-Руси» — в унікальному мистецькому проекті українського художника

В рамках проведення ювілейної виставки заслуженого художника України Леоніда Гопанчука у Національному Музеї Т. Шевченка відбулася презентація художнього альбому «Святині України-Руси , що вийшов у видавництві «Світ успіху».

Особливість цього арт-проекту полягає в тому, що автор ділиться не лише власним художнім доробком, а й своїми враженнями, викладеними у яскравих коротких новелах, намагаючись у такий спосіб привернути увагу широкої громадськості до національних святинь України, до їх захисту та відтворення. Пензель майстра відроджує на полотнах святі місця, що у часи глобального нищення української духовності піддавалися руйнації: Хортиця, Батурин, Чигирин, Підгірці, Олесько, Острог, Дубно… Вони воскресають на полотні, повертаючи прийдешнім поколінням забуті й зневажені сторінки минулого.

Сам автор зосереджує в своїх роботах дивовижну, потужну філософію, що йде від народних глибин. „Такі місця, що по праву можна називати святинями — є осередки духу нації, скупчення душ людей, які мали енергетичний вплив не тільки на долю України, а й усієї Європи, — вважає Леонід Гопанчук, — але водночас, це і космічні горизонти, і колосальний сплав енергетичного потенціалу, який є вічним генератором руху і перетворень”.

Геній пензля і пера Тарас Шевченко, знаменитий польський живописець Наполеон Орда та відомий сучасний художник Леонід Гопанчук – за задумом автора, їхні роботи не просто поєднані у одному виданні, яке відтворює визначні місця України, але й промовляють до кожного українця словами великого Кобзаря: «Отака-то де наша слава, Слава України!»

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме