ГолосUA
09:42 24/11/2010

Втрачені документи про приватизацію столичного майна можуть бути знайдені — новий поворот у справі

 

У правоохоронних органів з'явилися перші успіхи в пошуку зниклих документів на об'єкти комунальної власності, які були приватизовані в 2006 — 2010 роках. За версією слідчих, автомобіль з пакетом документів міг податися в місто Рівне.

 

Про це пише видання “Дело”.

/> Нагадаємо, в березні 2010 року стало відомо про крадіжку джипа “Фольксваген Туарег”, який належав секретарю комісії Київради з питань власності, депутату від Блоку Леоніда Черновецького Петру Іванову. Разом з машиною пропали і приватизаційні документи на об'єкти комунальної власності за останні кілька років — як повідомив чиновник правоохоронним органам, він їх там зберігав.

Як стало відомо виданню, слід зниклих документів і автомобіля привів слідчих прокуратури в місто Рівне. Це відбулося завдяки появі у справі підозрюваного в причетності до крадіжки джипу. Ця особа в день крадіжки виїхала з Києва (імовірно на вкраденої машині) і прибула до Рівного, де мала зустріч з директором станції техобслуговування місцевої СТО “Власт”.

За даними прокуратури, на цій станції техобслуговування проводяться “різноманітні технічні операції з різноманітними автомобілями, що не виключає можливості того, що вкрадений автомобіль “Фольксваген Туарег” в якому знаходилися приватизаційні справи, був пригнаний в Рівному і переданий на станцію техобслуговування з метою його знищення або утилізації для прикриття доказів злочинної діяльності. А саме незаконної приватизації майна в Києві”.

Директором СТО “Власт”, як з'ясувало видання, є мешканець Рівного Степан Ромчук. Він же є засновником однойменного приватного підприємства “Власт”. Це компанія має кілька напрямків діяльності — оптова торгівля хімічними продуктами, виробництво дерев'яних будівельних конструкцій, технічне обслуговування та ремонт автомобілів та інші.

Представники Генпрокуратури наприкінці минулого тижня отримали санкцію суду на проведення обшуку в приміщеннях СТО “Власт”, автомагазину “Власт”, і за місцем проживання директора фірми. У правоохоронному органі не виключають, що за вказаними адресами можуть знаходитися предмети і документи, які допоможуть слідству.
 

Видання повідомило, що у вівторок, 23 листопада, ввечері спробувало зв'язатися з С. Ромчуком. Представник компанії ПП “Власт”, який підняв трубку, сказав, що наразі “проводиться якась ревізія в офісі підприємства” і тому не зможе зв'язати з шефом. При цьому в компанії повідомили, що керівник протягом вчорашнього дня з'являвся на робочому місці.

За даними видання, з архівів Київради пропало понад 500 документів, пов'язаних з приватизацією майна в Києві. 178 вкрадених приватизаційних справ відносяться до періоду 2009 — 2010 років і ще понад 300 — 2006 — 2010 років.

Як зазначено в тексті документів, що є в розпорядженні видання, приватизаційні документи опинилися в руках Петра Іванова завдяки його листу від 23 березня на ім'я тодішнього начальника Головного управління комунальної власності Києва Анатолія Чуба. У своєму зверненні П. Іванов вимагав надати на перевірку очолюваної ним тимчасової комісії Київради приватизаційні справи і справи щодо оформлення права власності на об'єкти, які належать територіальній громаді Києва за період з 2009 по 2010 роки. Чуб підписав відповідне розпорядження дуже швидко — на наступний день. Аналогічна ситуація сталася у вересні 2009 року, коли А. Чуб віддав П . Іванову приватизаційні справи за 2006 — 2009 років.

Раніше колишній віце-прем'єр Володимир Сівкович висловлював сумніви, що всі ці справи, кожна товщиною в кілька сантиметрів, могли вміститися в автомобілі, як про це заявив депутат П. Іванов. У свою чергу представники опозиції в Київраді взагалі заявляли, що викрадення автомобіля був імітований, щоб заховати факти незаконних рішень Леоніда Черновецького та його команди, пов'язаних з майном киян.

Як повідомив виданню голова фракції “Республіка Київ”, заступник голови комісії з питань власності Денис Москаль, незважаючи на пропажу документів, для міської адміністрації це не стане катастрофою. “Навіть після пропажі автомобіля пана Іванова разом з усіма документами про приватизацію, не можна говорити про те, що дана інформація втрачена назавжди. Адже в будь-якому випадку можна встановити, хто і що купив за даними про виконання Програми приватизації. У цьому документі чітко зазначено, за яке майно і в яких сумах надійшли гроші. Відповідно, можна встановити і платників, — сказав депутат. — Крім того, документи про приватизацію існували адже не в єдиному екземплярі, який пропав. Як мінімум, вони є ще в БТІ, а також у власника. І у випадку, якщо останній законно приватизував майно міста, ніщо не заважає йому добровільно повідомити про це киянам”.

Читайте также по теме