Людмила Мыцай
13:35 10/11/2010

Вугледобувна галузь Львівщини потерпає від техногенно–екологічних проблем

 

На території вугледобувної промисловості Львівщини, що в основному зосереджені у Сокальському та Жовківському районах, котрі входять до складу Червоноградського вуглевидобувного регіону, внаслідок тривалого масштабного видобутку вугілля виникла низка проблем техногенно–екологічного характеру.

 

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі львівської міської ради.

 

Зокрема, проблеми виникли з утворенням відвалів гірської породи – териконів, загальна площа яких становить 266 га, різноманітних хвостосховищ, котрі зумовлюють наступні небезпечні техногенні зміни: накопичення в териконах пухких і нестійких відходів гірської породи, що містять агресивні хімічні субстанції; порушення балансу ґрунтових вод і виснаження водоносних горизонтів через порушення природної циркуляції; втрата значних площ земельних ресурсів через підтоплення та їх забруднення; забруднення атмосфери, ґрунтів та підземних вод, зокрема солями важких металів; штучне утворення нехарактерного мікроклімату.

 

У даний час на території Червоноградського вуглевидобувного регіону накопичено близько 85 млн. м3 породних відвалів вугільних шахт, 14 млн. м3 крупних та 12 млн. м3 мілких фракцій хвостів збагачення.

 

З метою мінімізації негативного впливу на довкілля наслідків вуглевидобування на територіях, відновлення та збереження природної екосистеми в районі гірничих виробіток Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області ініціювало розробку “Комплексного проекту екологічної реабілітації Сокальського району Львівської області”, який скеровано у кінці 2008 р. Сокальській райдержадміністрації з метою забезпечення його затвердження у встановленому згідно чинного законодавства порядку. На розробку проекту з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища витрачено 400 тис. грн.

 

На сьогодні даний проект не затверджений та не реалізується. Держуправління неодноразово листами просило сприяння в зацікавлених центральних органів виконавчої влади затвердження Проекту та реалізації його заходів.

 

 

Читайте также по теме