ГолосUA
14:42 02/06/2010

Вводити ПДВ на ліки можна тільки змінивши Закон про ПДВ — Кужель

Введення податку на додану вартість для лікарських засобів і виробів медичного призначення, що планується урядом, можна буде зробити лише після зміни Закону про ПДВ.

Таку думку висловила екс-голова Держкомпідприємництва, президент Аналітичного центру «Академія» Олександра Кужель на прес-конференції в Києві, — передав кореспондент ГолосUA.

За її словами, компенсація ПДВ, яку планують здійснювати із введенням податку на додану вартість для лікарських препаратів, не буде відбуватися без зміни діючого закону про ПДВ, прийнятого Віктором Пінзеником іще в 1996 року. Натомість таке введення призведе до погіршення ситуації на вітчизняному ринку ліків і, як слідство, — подорожчання ліків для споживачів.

«Повернення до цього питання може бути, коли буде змінено закон про ПДВ, оскільки цей податок сплачує споживач, і на сьогоднішній момент він не виконує свої функції, він знищує виробника. І сьогодні ситуація без зміни закону про ПДВ на ліки призведе не просто до подорожчання (ліків — ред.), а до того, що наш ринок стане рихлим — це найважливіше», — заявила О. Кужель.

Як вже повідомляв ГолосUA, Міністерство охорони здоров’я пропонує ввести пільгову ставку ПДВ на ліки в розмірі 10% (зараз ПДВ на ліки 0%, а звичайний ПДВ 20%) з одночасним впровадженням системи компенсації вартості лікування на життєво важливі види препаратів. Однак, на думку експертів, так компенсація відбуватися не буди, оскільки держбюджетом не передбачено відповідні кошти.

М. Мамаєва

 

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...