ГолосUA
16:44 15/04/2009

В’язень Гуантанамо розповів про катування, яких він зазнав

Мухамед аль-Гарані, якого затримали у віці чотирнадцяти років у Афганістані, вже сім років перебуває у таборі Гуантанамо,- пише британське видання “The Telegraph”.http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/5157102/Guantanamo-inmate-is-first-to-speak-from-inside-camp.html В інтерв’ю газеті він розповів про те, як жорстоко ставилися до нього наглядачі у в’язниці: били тяжкими предметами, вибивали зуби та труїли газом, якщо він відмовлявся виходити із своєї камери. Такі знущання, за словами аль-Гарані, почалися за двадцять днів до того як новим президентом США був обраний Барак Обама. "Кожен день мене били та катували. — розповідає Мухамед — Найстрашніше, що після приходу до влади Обами жодних змін не стало відчутно". />  
Мухамед аль-Гуарані, зазначає “Telegraph”, родом із Чаду, але ріс він у Саудівській Аравії. Він є одним із ув’язнених, якого за рішенням американського правосуддя найближчим часом звільнять через недостатність доказів його причетності до співпраці із ”Аль-Каїдою”.
Таким в’язням дозволяється телефонувати своїм родичам, але Мухамед обрав можливість дати інтерв’ю арабському каналу “Аль-Джазіра”, де працює його колишній співкамерник.
"Коли я відмовився виходити зі своєї камери, щоб отримати гарантії своїх прав і нормальну їжу, — розповідає Мухамед — до мене прийшли шість повністю екіпірованих солдатів, які почали мене бити тяжкими предметами. Вони вилили на мене дві каністри газу. Я майже нічого не бачив і не відчував, але солдат схопив мене за голову і продовжував бити об підлогу. Я побачив як наді мною стоїть начальник цих солдат і з останніх сил крикнув йому: "Подивись, що він робить", на що той посміхнувся і сказав -"Він просто робить свою роботу".

Після того як Обама замінив Джорджа Буша на посаді президента США, наголошує видання, він пообіцяв якомога швидше зачинити скандальну в’язницю Гуантанамо, але такий крок є достатньо контраверсійним як для американських політиків так і для населення держави. "До того ж ще не вирішено, куди можна буде переселити багатьох в’язнів "- зазначає “Telegraph”.

Вердикт про звільнення Гуарані був ухвалений минулого тижня і невдовзі має бути виконаний. Правозахисна організація “Міжнародна амністія” наголошує, що багато із в’язнів Гуантанамо були захоплені до того, як їм виповнилося 18 років, і жорстоке ставлення до них є неприпустимим.

Підготувала Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме