“Тhe Times”
11:34 30/07/2009

Як Саакашвілі вдається залишатися при владі

"Президент Грузії Михайло Саакашвілі керує Грузією вже понад 6 років, попри всі перешкоди, що постають на його шляху. Проти нього активно бореться опозиція, яка виводить на вулиці тисячі протестуючих. Його не любить потужний та величезний сусід Росія. Він навіть пережив короткий військовий конфлікт у серпні 2008-го, через який отримав немало нарікань з боку його західних партнерів, — пише видання “Тhe Times” /> . Тим не менше, Саакашвілі гордо залишається біля керма грузинської держави. Як це йому вдається?, — запитує видання".

Насправді, вважає газета, основною причиною того, що Саакашвілі все ще обіймає посаду президента — це те, що Захід інвестував в нього занадто багато очікувань і не дасть собі в них охоронця газопроводів, що пролягають через територію Грузії і транспортують газ у Європу. "Не важко помітити наскільки Саакашвілі намагається відповідати очікуванням його американських та європейських партнерів. Простіше кажучи, він виступає у стандартній ролі підлабузника,- наголошується у публікації.- Єдине, що не на жарт схвилювало грузинського президента, як і українського, польського, чешського та інших глав східноєвропейських республік, це те, що Обама вирішив налагодити вкрай зіпсовані адміністрацією Буша відносини з Росією, символічно натиснувши кнопку "перезапуску". Враховуючи амбіції Москви відносно своїх так званих сфер впливу, природно, що більшість молодих демократій вирішили, що їхніми інтересами пожертвують заради налагодження контактів між двома наддержавами. Аби спростувати ці сумніви, в Україну та Грузію приїздив віце-президент США Джо Байден".

 Байден неодноразово наголошував, що Вашингтон не буде використовувати інтереси України та Грузії як розмінну монету для налагодження відносин із Кремлем, — нагадує “The Times”. Водночас прихильність США небезмежна і, зокрема, Саакашвілі має серйозно докласти зусиль аби вона не вгасала. Для цього, перш за все, він має побудувати у Грузії справжню демократію. "Або, як висловився радник Байдена із питань національної безпеки Тоні Блінкен, Саакашвілі має "виправдати очікування США". Поки що Вашингтон, скоріше, розчарований, аніж задоволений досягненнями "Мішо", відомого своїми жорстким придушенням опозиції, яка не залишає вулиці Тбілісі із квітня місяця, та контролем усіх гілок влади, в тому числі і судової"- зазначає газета.с"У Грузії закон не працює", зазначив виданню громадський захисник Созар Субарі, "Дехто має право робити все, що йому заманеться, в той час як інші не мають права нічого робити".

 “The Times” відзначає, що багато західних партнерів Саакашвілі незадоволені тим як "Мішо" намагається проявити свій характер у відносинах із прем’єром Росії Путіним, кидаючи на його адресу звинувачення. "Америка так і тремтить, чекаючи, коли у Путіна урветься терпець і він завершить ту справу, яку розпочав у серпні 2008-го"- стверджує видання. Лідер опозиційної Республіканської партії Тіна Хідашелі каже, що прокидаючись кожен день грузини усвідомлюють наскільки небезпечним є Саакашвілі для їхньої держави.
Тим не менше, зазначає видання, ще одним фактором, який сприяє "Мішо" залишатися при владі — це те, що у нього немає гідного суперника серед опозиції. "У опозиції не тільки немає потужного кандидата, а й альтернативних соціальних та зовнішньополітичних програм. Вона виглядає радше необ’єднаною та неефктивною, аніж такою, що може загрожувати правлінню Саакашвілі. До того ж заява Байдена про дотримання дружби із Тбілісі та Києвом свідчить про те, що Захід потратив багато зусиль на Саакашвілі і не хоче усунути його від влади саме зараз"- резюмує видання.
 

Підгот. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме