ГолосUA
12:15 09/03/2010

Якість кредитних портфелів банків у 2009 році була критичною — експерт

Якість кредитних портфелів українських банків у 2009 році була надзвичайно критичною.

Таку думку висловив головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт — Рейтинг» Віталій Шапран сьогодні на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, про погіршення якості кредитних портфелів банків свідчить той факт, що ріст співвідношення між резервами кредитних операцій до вартості кредитів сягнув з 5,6% до 14,7%.

Експерт наголосив, що якщо у минулі роки критичною вважалася ситуація, коли цей показник сягав більше 8%, то «зараз це звична справа». При цьому він наголосив, що на погіршення якості кредитних портфелів впливають два найголовніші ризики: «Очевидно, ми маємо справу із синтетичною дією відразу двох типів ризиків на українських позичальників: валютного та кредитного. Девальвація гривні призводить до росту гривневого еквіваленту заборгованості з кредитів, а погіршення стану економіки забезпечує зниження зайнятості та ділової активності населення», — зазначив фінансовий аналітик.

В. Шапран наголосив на тому, що такий подвійний удар по позичальникам і знайшов своє відображення у фінансовій активності банків.

А. Йовик

 

Читайте также по теме