ГолосUA
15:39 11/09/2009

Якість українських ліків перевіряється, здебільшого, «на око»

Центральна лабораторія Державної інспекції з контролю за якістю лікарських препаратів та товарів медичного призначення обладнана неналежним чином, тому сподіватися на справжній контроль якості ліків марно.

Про це заявила журналістам голова комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, предсавник фракції Партії регіонів Тетяна Бахтеєва.

«Вчора ми з групою народних депутатів відвідали Центральну лабораторію Держлікінспекції. Вона перебуває просто у жахливому стані: немає спеціальної техніки, все засмічено якимись коробками, сама будівля невідремонтована. Зрозуміло, що у таких умовах здійснювати якісний контроль просто неможливо», — поділилася враженнями народний депутат.

«У 90% випадків ліки перевіряють лише візуально. Якщо завод-виробник поміняв, наприклад, шрифт на упаковці, такий препарат визнається фальсифікатом. Всередину коробочки навіть ніхто зазирати не буде. Витрачати на такий контроль мільйони гривень просто смішно», — вважає віце-президент Фармацевтичної асоціації України Василь Дударчук.

Натомість, заступник голов Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів Костянтин Косяченко неналежний стан Центральної лабораторії Держлікінспекції пояснив тим, що «90% фінансування витрачається на зарплату співробітників».

Нагадаємо, що витрати державного бюджету на утримання Держінспекції з контролю якості лікарських препаратів та товарів медичного призначення, створеної у березні 2008 року, складає 56 мільйонів гривень, у цій структурі працює зараз 1600 співробітників.

І. Носальська

 

Читайте также по теме