ГолосUA
13:22 18/02/2009

Якщо Чорномирдіна оголосять персоною нон-грата, Росія претендуватиме на Крим

Росія вважає заяву міністра закордонних справ України Володимира Огризка обурливою та не залишить без реагування можливе вислання з країни посла Віктора Чорномирдіна.

Про це, як передав кореспондент Голос.UA, заявив перший заступник голови Комітету Держдуми РФ у справах СНД і зв’язків з співвітчизниками Костянтин Затулін під час відео-мосту Київ-Москва.

“Якщо Україна своїми діями розриває договір про дружбу, партнерство та співробітництво, а я не представляю собі дружніх відносин, за яких посла дружньої держави попереджують про те, що у випадку чого треба буде збирати валізи та їхати з країни, якщо Україна на цьому наполягає, то в історії немає нічого остаточного. І в цьому сенсі питання можуть бути і в нас, в тому числі і по Криму. Тому хочеться попередити відверто”, — застеріг російський депутат.

На думку політика, Крим у 1954 році був незаконно переданий Україні, і у випадку, якщо Росія захоче, вона знайде юридичні механізми для анексії Криму. Навіть якщо у міжнародному праві не знайдеться достатньо правових підстав, Росія, за словами Костянтина Затуліна, все рівно зможе забрати Крим.

В цьому контексті він зазначив, що українська дипломатія не є ефективною, що показує рішення міжнародного суду по шельфу острова Зміїний. А у міжнародній юридичній практиці трапляються різні неправові прецеденти, на кшталт визнання незалежності Косова

Відносно висловлювань Надзвичайного і Повноважного посла Росії в Україні Віктора Чорномирдіна, Затулін не бачить в них нічого образливого та нахабного.

“Я впевнений, що від анекдотів та каламбурів, які розказує Чорномирдін, українська державність та Україна не рухнуть, територіальна цілісність теж не постраждає. Я прочитав все, що на намагаються прилучити до справи Чорномирдіна і можу тільки знизати плечима. Я чув набагато жорсткіші висловлювання від офіційний представників української влади на адресу Росії”, — висловив своє обурення політик.

 

Читайте также по теме