ГолосUA
09:06 08/04/2010

Якщо КС вирішить зняти депутатську недоторканність, парламент буде проти — політолог

Рішення Конституційного Суду щодо зняття депутатської недоторканності не призведе до його реалізації в парламенті.

Про це сказав політтехнолог Тарас Березовець сьогодні на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

“Незважаючи на те, хто в країні президент, всі потуги скасувати депутатську недоторканність, або обмежити її, завжди закінчувалися нічим”, — сказав він.

Тому, за словами політолога, усі спроби обмежити депутатську недоторканність призводять до ще більшого зміцнення її імунітету. Березовець зазначив, що для повного викорінення депутатської недоторканності потрібна абсолютна зміна система влади в Україні та політичної свідомості.

“Звісно, подібного імунітету у депутатів немає не тільки в жодній країні Європейського союзу, але і в жодній демократичній країні світу. Але у нас, в Україні, такий імунітет укорінився ще з перших років незалежності. Це також стосується і попередньої політичної системи, яка була змонтована Президентом Леонідом Кучмою, і яка продовжує існувати і до сьогодні”, — зауважив експерт.

Політолог висловив сумніви, що такі нововведення справді будуть виконуватися. Як приклад він навів екс-депутата Віктора Лозинського: “При великому бажанні на його депутатську недоторканність ніхто не зважав, коли це стало потрібним, його просто позбавили депутатського мандату. Тому, можливо, і будуть змінені якісь норми, виписані правила, але саме поняття недоторканності депутатів неформально залишиться існувати”.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме