ГолосUA
08:17 11/02/2011

Якщо шельф Чорного моря віддадуть Vanco, зростуть ціни на послуги ЖКГ, а гречка буде по 5 доларів — експерт

Якщо мирова угода між Кабміном та компанією “Vanco Prykerchenska Ltd” найближчими днями буде підписана, слід очікувати подальшого росту цін на енергоносії, а отже і на послуги ЖКГ в Україні.

Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, повідомила ГолосUA прес-служба Інституту.

За останні два місяці чорноморський нафтогазовий шельф України здобув просто таки вражаючої популярності. Якщо цей процес порівняти з котируваннями біржових акцій, то їх вартість зросла б у кілька разів. Але акцій немає — є лише “голі” проекти. Перший — меморандум про створення спільного підприємства між українським “Нафтогазом” і російським “Газпромом” з освоєння структури Паласу на шельфі Чорного моря. Другий — дозвіл уряду України на спільне освоєння трьох родовищ (Одеське, Безіменне та площа Суботіна) за участі ще однієї російської компанії “Лукойл”. Тепер от третє — готовність влади повернути скандально відомій компанії “Vanco Prykerchenska Ltd” Прикерченську ділянку шельфу величезної площею 13 тис. кв. км. Найсумніше, що у випадку з “Vanco Prykerchenska Ltd” вже підписано Угоду про розділ продукції (УРП) в пропорції 70/30, де 30% отримує держава Україна”, — пояснив експерт.

За його словами, все це прямо вказує на підготовку до великої битви за отримання державних коштів на освоєння чорноморського шельфу, оскільки за кожним із проектів стоїть своя лобістська група. Ю. Корольчук висловив припущення, що до освоєння структури Паласу і виділених на це державних коштів у розмірі 48 млрд. грн. “докладе рук” міністр Юрій Бойко. У другому випадку, як зазначив він, буде задіяний перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, оскільки він дружньо підтримує компанію “Лукойл”. На освоєння Одеського, Безіменного родовищ та площі Суботіна держава повинна виділити 16 млрд. грн. 

“Інтереси ж “Vanco Prykerchenska Ltd” дивним чином перетинаються з інтересами компанії “DTEK Holdings Limited” бізнесмена і депутата від Партії регіонів Рината Ахметова. А у держави залишилися плани вкласти у дослідження Прикерченскої ділянки як мінімум 8 млрд. грн. У результаті з державного бюджету України на ці проекти в цілому буде вилучено 72 млрд. грн. Як наслідок — подальше підвищення тарифів на енергоносії, на послуги ЖКГ, інфляція та “гречка по 5 доларів”. Приміром, як говорив класик, “покращення життя вже сьогодні”, — сказав Ю. Корольчук.

Експерт також наголосив на тому, що ще не відомо, наскільки результативними будуть роботи з розвідки і видобутку запасів нафти на газу на чорноморському шельфі, та скільки державних фінансів “Нафтогаз України”, “Чорноморнафтогаз” і інші держкомпанії встигнуть “освоїти” під час розробки проекту. “Але факт залишається фактом, у Кабміні розгортається "грандіозна битва" за першочергове отримання бюджетних коштів на пошуки нафти та газу у глибинах Чорного моря”, — резюмував Ю. Корольчук.

Читайте также по теме