ГолосUA
14:20 05/05/2010

Янукович: До ініціативи Путіна треба ставитися прагматично, виходячи з інтересів України

До ініціативи прем’єра РФ Володимира Путіна об’єднати "Газпром" і "Нафтогаз"  треба ставитися прагматично, виходячи з інтересів України.

Про це заявив Президент України Віктор Янукович , повідомила його прес-служба.

Як відомо, В. Путін запропонував, подібно до інтеграції в атомній сфері, об’єднати «Газпром» і НАК «Нафтогаз України».

«Як ставитися до ініціативи прем’єр-міністра Російської Федерації? На мою думку, як до одного з можливих варіантів співпраці з Росією у газовому питанні. Так, ця тема не обговорювалася раніше. Це експромт. І відповідь України буде після того, як ми усе прорахуємо з точки зору наших національних інтересів.

До переговорів на цю тему, якщо ми вирішимо їх розпочати, треба на певному етапі долучати ЄС як головного споживача газу та основного партнера, відзначив Глава держави.

"Тепер конкретно про те, що в газовій темі важливе для національних інтересів України. По-перше, щоб українська газотранспортна система була технічно надійною. Щоб ми мали можливість постачати Європі оптимальні обсяги газу", — заявив Янукович.

"Я хотів би ще раз підкреслити: Україна має можливості значно збільшити обсяги постачання газу в Європу при певній модернізації газотранспортної системи і частковій її добудові. Це можна зробити поступово – років за п’ять, не зупиняючи при цьому процесу постачання газу до Європи. Ми маємо такий план. Для його реалізації треба провести велику роботу з нашими партнерами", — відзначив Президент.

Насамперед, на думку Януковича, треба з’ясувати можливості Росії разом з країнами Середньої Азії із збільшення обсягів постачання. Необхідно мати запевнення ЄС, які максимально можливі обсяги може споживати Європа. Але першою і головною передумовою для нас є технічна готовність української газотранспортної системи.

"Саме залежно від цих чинників, від прогнозу і відповідного переговорного процесу Україні треба буде приймати рішення – відповідь на ініціативу Володимира Путіна. Безумовно, рішення, яке прийме Україна, має бути гармонізоване з партнерами – як постачальниками, так і споживачами газу. Що вигідно нам? Не лише зберегти існуючі нині обсяги постачання газу в Європу, а й збільшити їх. Аж до 200 мільярдів кубів (можливість, яку ми маємо – приблизно 120 мільярдів метрів кубічних)", — сказав Президент.

Отже, на думку Президента, треба думати, як збільшувати наші транзитні можливості і як спонукати партнерів, щоб газ до Європи йшов саме через Україну.

"Ініціатива Росії останнім часом побудувати «Південний потік» в обхід України викликала в мене, скажу так, велике здивування. Якщо ця ідея – спроба тиску на Україну з метою знайти з нами спільну мову щодо подальшої експлуатації української газотранспортної системи, то це одна розмова, і це можна ще якось зрозуміти…", — відмітив Президент.

"Хочу підкреслити: проект модернізації нашої газотранспортної системи набагато конкурентоздатніший, ніж будівництво «Південного потоку». І це не викликає сумніву. Ми знаємо, що деякі європейські країни на цей рахунок мають різні думки. Але ми ще не чули думки Європейської комісії. А вона – дуже важлива" , — зазначив Глава держави.

Тому, якщо буде прийнято рішення про проведення переговорів на тему висловленої прем’єр-міністром Росії пропозиції, то на певному етапі до цих переговорів треба долучати і ЄС, як головного споживача газу», – зазначив Віктор Янукович.

 

Читайте также по теме